Annonce

ældre på jobcenter

Jobmarkedet er i bedring: Markant flere stillinger bliver slået op

Antallet af jobopslag i Danmark på jobindex.dk er steget med næsten 50 procent på fem år. Fornuftig udvikling, men ikke et jobmarked, der buldrer frem, mener ekspert.

Annonce

Antallet af jobopslag er steget markant i løbet af de sidste fem år. Men der er stadig et stykke vej til samme niveau som før finanskrisen. Torben Klint/Scanpix

Af Kristoffer Sutton
Journalist

Annonce

I løbet af de sidste fem år er antallet af opslåede stillinger i Danmark på jobindex.dk steget med 49 procent. Ikke siden 2008 har der været så mange jobopslag, viser tal fra jobindex.dk.
 
"Det er en klar indikator på, at der er et begyndende opsving på det danske arbejdsmarked. Der er flere ledige stillinger og færre ledige arbejdstagere," siger Bent Greve, professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC.
 
Antallet af jobopslag har været støt stigende siden 2010, og ikke siden 2008 har der været så mange jobs slået op på jobindex.dk.
 
 
I 2016 blev der slået over 250.000 jobs op med arbejdssted i Danmark. Det er en væsentlig stigning i forhold til de foregående år men stadig ikke på niveau med antallet af jobopslag inden finanskrisen.

"Det er ikke sådan, at arbejdsmarkedet buldrer derudaf. Det ser fornuftigt ud, og det er blevet lettere for nogle at finde et arbejde, men det er ikke sådan, at arbejdsmarkedet står og skriger på arbejdskraft," siger Bent Greve.
 

Læs også: Se kortet: Her er der rift om sosuerne

Arbejdsmarkedet er ikke ved at koge over

Selvom der er fart på jobmarkedet, konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse, at arbejdsmarkedet ikke er ved at koge over. Manglen på arbejdskraft er endnu ikke kritisk, og lønstigningerne er moderate, konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Derfor vil det også være en dårlig idé at bremse udviklingen, mener formand for fagforbundet FOA Dennis Kristensen.

"Før den økonomiske krise blev vi tæppebombet med budskaber om, at vi kommer til at mangle arbejdskraft, og at der ville komme kæmpe lønstigninger som følge, hvis ikke der blev. Det orker jeg ikke, at vi skal høre på endnu en gang. Der er vi slet ikke nu, og det er kun glædeligt, at der bliver slået flere jobs op," siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev