Annonce

Hans Engel taler i interview

Tema: Ytringsfrihed

Hans Engell: Din ytringsfrihed er under pres


Ytringsfriheden for offentligt ansatte i Danmark er under pres, advarer tidligere justitsminister Hans Engell.

Annonce

Offentligt ansatte tør ikke ytre sig om kritisable forhold på deres arbejdsplads, fordi de frygter repressalier, mener tidligere justitsminister Hans Engell. POLFOTO/Steen Ole

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Mange offentligt ansatte tør ikke komme på banen med forslag til forbedringer eller kritik af deres arbejdspladser, selvom de har ytringsfrihed, mener tidligere forsvars- og justitsminister Hans Engell.

”Jeg har flere gange talt til tillidsfolk fra FOA, og der tegner sig et tydeligt billede i disse år af, at stadig flere offentligt ansatte i betydeligt omfang føler, at det er svært at bruge deres ytringsfrihed,” siger han.

Han mener, at selvom ytringsfriheden er sikret i den danske grundlov, så er virkeligheden på mange offentlige arbejdspladser i praksis en helt anden.

”Ytringsfriheden i grundloven passer bedst til de store skåltaler på et højere akademisk niveau. Men mange FOA medlemmer står i en situation, hvor de enten kan holde deres kæft eller risikere repressalier for at ytre sig i form af tjenstlige samtaler, advarsler eller i grelle tilfælde fyringer,” fortæller Hans Engell.


Ifølge Hans Engell er krav om at spare, effektivisere, omlægge og modernisere medvirkende grunde til, at både så mange oplever kritisable forhold der skal påtales, og at der bliver slået hårdt ned, når medarbejdere vælger at ytre sig.

”Arbejdsgiverne er blevet mere kontante og hårde i filten, for der bliver jo stillet mange krav til dem. Men det gør der så sandelig også til medarbejderne. Så der er ved at udvikle sig en form for selvcensur, hvor folk skal gøre op, om de tør og vil risikere deres job, for at bruge deres ytringsfrihed,” siger han. 

Læs også: Kend din ret: Det må du ytre dig om

Nuværende lovgivning er ikke tilstrækkelig

Den tavshedskultur som ifølge Hans Engell er ved at udvikle sig, mener han er særligt risikabel i et samfund som Danmarks, som har så stor en offentlig sektor.

”Det er som om, at synspunktet i Folketinget er, at selvfølgelig er der ytringsfrihed, men det skal ikke tilskyndes at offentligt ansatte bruger den. Fordi det bare betyder ekstra kvaler for politikerne, når det bliver påpeget, at der mangler penge og ressourcer,” siger han.

Selvom Justitsministeriet sidste år udsendte en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, mener Hans Engell, at man som udgangspunkt ikke kan regne med, at offentlige arbejdsgivere enten kender eller respekterer reglerne. Han mener derfor, at der er behov for yderligere lovgivning på området.

”Der er intet, der tyder på, at den nuværende lovgivning er tilstrækkelig. Udviklingen er ikke særlig sund i et samfund, hvor vi har tradition for at diskutere og have ting ude i det åbne. Så der skal være sanktionsmuligheder, hvis arbejdsgivere ikke respektere de ansattes ret til at ytre sig,” siger Hans Engell

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev