Annonce

En kvinde, iført hvid bluse og blå pullover, sidder og holder sig til hovedet

3 veje til en bedre overgangsalder

Dårlig søvn og hedeture kan gøre livet surt i overgangsalderen. Den gode nyhed er dog, at du kan dæmpe generne markant med særlige mad- og drikkevarer, viser forskning. 

Annonce

Planteøstrogener hjælper mod hedeture og natlig uro i overgangsalderen. Colourbox

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

En termokande med te kan blive dit bedste våben mod overgangsalderen.

Forskning viser, at rødkløverte og soyaprodukter virker rigtig godt imod gener, der skyldes lavere østrogenniveau. De indeholder nemlig store mængder isoflavoler, den kemiske betegnelse for planteøstrogen.

“Det er ikke østrogen, men det ligner så meget, at kroppen opfatter det sådan,” forklarer overlæge og klinisk lektor ved Rigshospitalet Mikael Bitsch. Han har forsket i, hvordan isoflavoler virker på typiske overgangsalder-gener og er medforfatter til bogen ‘Spis dig fra overgangsalderen’.

Planteøstrogener virker

“International forskning viser, at planteøstrogener virker mod hedeture og natlig uro,” siger Mikael Bitsch.

Han har aldrig oplevet, at kvinder i overgangsalderen ikke mærkede en effekt af rødkløverte.

”Hedeture og uro er meget generende for kvinderne, og en kost med mere planteøstrogen har ingen bivirkninger, hverken for kvinder eller mænd, så længe stofferne indtages i form af mad og drikke. Så prøv. Det er en enkel og billig hjælp.”
 

Fakta: 3 råd

1. Drik en liter te om dagen
En liter rødkløverte om dagen, skal der til! Tilsæt for eksempel mynte, citron, lakridsrod eller andet, der giver smag. Teen kan drikkes varm eller kold. Drik ikke det hele på en gang, men jævnt fordelt over dagen.

2. Spis soya
Spis soyaprodukter, for eksempel edamamebønner. Du kan lave bønnemos til salat eller brød. Soyamel og soyamælk kan blandt andet bruges i brød og kager. Indtag soyaprodukterne fordelt over dagen, så du får en jævn

3. Bliv ved!
Ofte kan en lindring mærkes efter en til to uger. Men opgiv ikke, hvis det tager lidt længere tid. Prøv i fire til seks uger at spise mere grønt. Planteøstrogener optages bedst i kroppen, hvis du er vant til at spise mange grøntsager.

Kilde: Overlæge og klinisk lektor ved Rigshospitalet, Mikael Bitsch

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev