Annonce

Mogens Bech Madsen

Debat 

Klumme: 580 millioner kroner til bedre dagtilbud


Pengene på finansloven til bedre dagtilbud skal først og fremmest bruges på at fremme social mobilitet, skriver formand for pædagogisk sektor i FOA Mogens Bech Madsen.

Annonce

Der er afsat 580 mio. kr. på finansloven til bedre dagtilbud. FOA mener, at pengene skal bruges i dagtilbud med flest udsatte børn.  Jørgen True

Af Mogens Bech Madsen
Sektorformand

Annonce

Den nye regering har afsat 580 millioner kroner på finansloven til bedre dagtilbud, som skal fordeles over fire år. Hvad pengene mere konkret skal bruges til, inviterer regeringen til forhandlinger om, når den har præsenteret sit udspil her i starten af året.

Kommunernes Landsforening (KL) har netop offentliggjort deres udspil til, hvad pengene skal bruges på, og KL vil bruge tre fjerdedele på praksisnær kompetenceudvikling og en fjerdedel på at fremme social mobilitet. I FOA er vi bekymrede for, at penge til kompetenceudvikling især vil gå til den del af personalet, som allerede har en pædagogisk uddannelse. Men kvaliteten i dagtilbuddene vil først for alvor blive løftet, når normeringerne bliver bedre, og alle ansatte er på vej til uddannelse, eller har en pædagogisk assistentuddannelse eller en pædagoguddannelse.

De ansatte har brug for flere timer og mere viden.

Mogens Bech Madsen, sektorformand
Det er ret få penge, selvom det lyder af meget. Og nogle steder er behovet for at få tilført flere ressourcer, større end andre. FOA mener derfor, at alle 580 millioner kroner skal bruges på at fremme social mobilitet for de mest udsatte børn. De ansatte har brug for flere timer og mere viden.

Den tiendedel af daginstitutionerne, der har flest udsatte børn, har for eksempel i gennemsnit 27 personaletimer mere til rådighed om ugen, end andre daginstitutioner. Timerne går ikke til det pædagogiske arbejde med børnene, men til udvidet PPR-samarbejde og udvidet forældresamarbejde med mere. Flere undersøgelser viser også, at dagplejere med mange udsatte børn mangler viden, ønsker flere pædagogiske tilsyn og færre børn indskrevet. 

Klummen er også bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev