Annonce

Tusindekroneseddel og mange mønter på et bord

OK17 for privatansatte 

OK17: FOA klar med sine krav

Det private arbejdsmarked skal have nye overenskomster, og det skal privatansatte FOA-medlemmer dermed
også. Men resultatet betyder også en hel del for de offentligt ansatte, der skal forhandle deres overenskomster i 2018.  

Annonce

Bliver det småpenge eller store sedler, der kommer ud af de kommende forhandlinger på det private arbejdsmarked?  Det er vigtigt for både privatansatte og offentligt ansatte FOA-medlemmer. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Omkring 3.500 FOA-medlemmer skal have ny overenskomst den 1. marts 2017.

Det drejer sig om de medlemmer, der er ansat på private arbejdspladser, f.eks. privat hjemmepleje eller private daginstitutioner.

Forhandlingerne på det private arbejdsmarked går i gang i januar måned, og FOAs hovedbestyrelse har netop vedtaget de krav, som forbundet stiller til Overenskomst 17.

41 krav fra FOA

Kravene er resultatet af en medlemsdebat, der har været i gang siden september måned, herunder en konference med deltagelse af privatansatte tillidsrepræsentanter.

Arbejdet er mundet ud i 41 krav under forskellige temaer som ”Løn og pension”, ”Kompetenceudvikling” og ”Ulempetillæg og arbejdstidsregler”.

Se alle FOAs krav til OK 17

Krisen er slut

”Overenskomstfornyelserne har siden finanskrisen været præget af økonomisk krise og smalhals. Nu ser det anderledes ud,” skriver to arbejdsmarkedsforskere, Søren Kaj Andersen og Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet i et notat om de kommende forhandlinger.

De peger blandt andet på, at samfundsøkonomien er i bedring, og at arbejdsløsheden er faldet til niveauet før krisen.

Forventning om lønstigning

 FOAs formand Dennis Kristensen er enig i de to arbejdsmarkedsforskeres vurdering.

”Der er ingen tvivl om, at vi kan tillade os at forvente et resultat, som vi kan aflevere til medlemmerne med større stolthed end ved de seneste par overenskomstfornyelser.”

Dennis Kristensen peger på, at virksomhedernes indtjening er steget, og den vækst skal lønmodtagerne have del i.

”Det skal ikke bare handle om at bevare reallønnen, for der er plads til at forbedre den,” siger FOAs formand, og han mener, at lønstigninger, sammen med uddannelse og tryghed i jobbet, vil komme til at være hovedtemaerne i OK17.

OK17 vigtig for OK18

FOA er med et forholdsvist lille antal medlemmer på det private område ”lillebror” i de kommende forhandlinger. I modsætning til den rolle, forbundet spiller, når de offentlige overenskomster er til forhandling.

Men resultatet på det private område har også stor betydning for de offentlige overenskomster, der skal forhandles i 2018, fastslår Dennis Kristensen.

”Både vi og arbejdsgiversiden vil til den tid skele til den ramme for lønstigninger, som bliver lagt i de private overenskomster. Og samtidig kan privatområdet være murbrækker for emner, som vi efterfølgende kan tage op med de offentlige arbejdsgivere.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev