Annonce

Pengesedler med forskelig værdi lagt ud i vifte

Tema: Lokalløn

Se hvem der vinder og taber på lokallønnen


Samlet set taber FOAs faggrupper omkring 9 milliarder kroner på lokalløn, men der er også faggrupper, der hiver pæne gevinster hjem.

Annonce

FOAs faggrupper taber milliarder på lokalløn. Men der er store forskelle på faggrupperne, og nogle af dem har scoret overskud på systemet.  Colourbox / Grafik: Merete Nielsen

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Opdateret 09.12.2016. 

Det er de færreste af FOAs faggrupper, der kan være tilfredse med deres udbytte af lokallønnen. Men sygehusportører, servicemedarbejdere og serviceassistenter på sygehusene samt ansatte inden for teknik - og service i kommunerne har grund til smil.

Portørerne har i løbet af de seneste 15 år fået ikke mindre end 178. 526 kroner per fuldtidsstilling mere i lokale løntillæg, end de har tilført systemet via deres overenskomst. Det er suveræn FOA-rekord.

Læs også: Portører skovler lokalløn hjem

Servicemedarbejderne kan glæde sig over 56.712 kroner mere per fuldtidsstilling, og de tekniske medarbejdere har fået et plus på 40.992 kroner i perioden.

Læs også: Teknikområdet har pænt overskud på lokalløn

Dagplejerne har stort set balance mellem, hvad faggruppen har bidraget med via overenskomsten, og det, de har fået tilbage som lokale løntillæg.

Læs også: Dagplejerne holder skansen på lokallønnen

Bundlinjen går i minus for de fleste

Men for resten af FOAs faggrupper giver deres andel af lokallønnen meget langt fra grund til glæde.

Social- og sundhedspersonalet i regionerne har mistet 123.335 kroner og sosu-hjælperne i kommunerne har et minus på 98.619 kroner.

Heller ikke pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter har kommunerne haft i kikkerten til lokalløn, de har tabt 83.409 kroner per fuldtidsstilling.

Læs også: Pædagogmedhjælpere taber stort på lokalløn

Det samme kan kommunale social- og sundhedsassistenter sige, for de har et underskud på 45.866 kroner.

Læs også: Sosu-assistenter har stort underskud på lokalløn

Læs også: Sosu-hjælpere har tabt formue på lokalløn

Alle tallene stammer fra helt nye beregninger, som FOA har lavet på basis af kommuners og regioners egne løn-tal.

Infografik over udviklingen af lokalløn i kommunerne
Grafikken viser, hvilke faggrupper der har vundet og tabt på lokalløn i perioden 2001-2016. Beløbene er pr. fuldtidsstilling. Dagplejerne og Teknisk Service-ansatte har generelt fået mere end det, de har investeret i lokalløn via overenskomsten. De øvrige faggrupper har tabt på lokalløn.

Forskel på input og output

Tallene udtrykker forskellen mellem det, som faggruppen har bidraget med ved opbygningen af lokallønsystemet, og det beløb, faggruppen har fået tilbage igen i form af løntillæg.

”Det er først og fremmest en illustration af, hvordan udviklingen ser ud inden for den enkelte faggruppe, og ikke alle ansatte vil kunne spejle sig i den udvikling. Men for en medarbejder, der har arbejdet i hele perioden fra januar 2001 til maj 2016, vil opgørelsen være nogenlunde dækkende,” siger Anders Damm-Frydenberg, der er konsulent i FOAs overenskomstafdeling.

FOA vil være mere offensiv

FOA vil i den kommende tid styrke sit arbejde for at få mere lokalløn til medlemmerne.

Læs også: FOA og KL dybt uenige om lokalløn

”Vi er nødt til at insistere mere på forhandling, også når meldingen fra ledelsen er, at der ingen penge er. Så må sagerne føres videre i systemet,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.

Hvad er lokalløn?

Det nuværende lønsystem har næsten 20 år på bagen, og det er en såkaldt grundlønsmodel. Det betyder, at den ansatte indplaceres på et grundlønstrin og derudover kan få forskellige tillæg. Nogle tillæg er aftalt i overenskomsten, mens andre skal forhandles lokalt. Tillidsrepræsentanten på arbejdspladsen eller den lokale FOA-afdeling kan aftale lokalløns-tillæg. Det kan for eksempel være for uddannelse og kurser (kvalifikationstillæg) eller for særlige opgaver og ansvar (funktionstillæg).

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev