Annonce

Mange pengesedler spredt ud på et bord

Tema: Lokalløn

Portører skovler lokalløn hjem


Portører og servicemedarbejdere får mere i løntillæg, end de har bidraget med til lønsystemet.

Annonce

I modsætning til mange andre af FOAs faggrupper har portører og servicemedarbejdere på sygehusene stort overskud på lokallønnen. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Det har været tale om klare gevinster for sygehusportører og servicemedarbejdere/-assistenter efter indførslen af lokallønsystemet.

I perioden 2001 til 2016 har portørerne et overskud på 403 millioner kroner eller 178.526 kroner for hver fuldtidsstilling. Servicemedarbejdere og serviceassistenter har et plus på 68 millioner kroner, svarende til 56.712 kroner per fuldtidsstilling.

Social- og sundhedspersonalet har derimod sat næsten 1 milliard kroner til i samme periode, helt præcist 984 millioner kroner, svarende til et minus på 123.335 kroner per fuldtidsstilling.

Det viser nye beregninger fra FOA, baseret på kommunernes og regionernes egne løn-tal.

Infografik over udviklingen i lokalløn i regionerne
Grafikken viser, hvilke faggrupper der har vundet og tabt på lokalløn i perioden 2001-2016. Beløbene er pr. fuldtidsstilling. Sygehusportører og servicemedarbejdere/assistenter ved sygehuse har generelt fået mere end det, de har investeret i lokalløn via overenskomsten. Sosu-personale har tabt på lokalløn.

Forskel mellem input og output

Tallene udtrykker forskellen mellem det, som faggrupperne har bidraget med ved opbygningen af lokallønsystemet, og det beløb, som de har fået tilbage igen i form af løntillæg. 

”Det er først og fremmest en illustration af, hvordan udviklingen ser ud inden for den enkelte faggruppe, og ikke alle ansatte vil kunne spejle sig i den udvikling. Men for en medarbejder, der har arbejdet i hele perioden fra januar 2001 til maj 2016, vil opgørelsen være nogenlunde dækkende,” siger Anders Damm-Frydenberg, der er konsulent i FOAs overenskomstafdeling.

Underskud på ni milliarder

FOAs medlemmer får generelt for lidt ud af den lokalløn, som de selv har været med til at betale for i deres overenskomster.

Næsten ni milliarder kroner – svarende til en rund million til 9.000 FOA-medlemmer – har medlemmerne efter FOAs beregninger samlet set til gode hos kommuner og regioner for perioden 2001 - 2016.

Læs også: FOA-faggrupper har  9 milliarder kroner til gode

Det drejer sig om 8,2 milliarder kroner i kommunerne og 513 millioner kroner i regionerne.

FOA vil være mere offensive

FOA vil i den kommende tid styrke sit arbejde for at få mere lokalløn til medlemmerne.

”Vi er nødt til at insistere mere på forhandling, også når meldingen fra ledelsen er, at der ingen penge er. Så må sagerne føres videre i systemet,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.

Læs også: FOA og KL dybt uenige om lokalløn

Hvad er lokalløn?

Det nuværende lønsystem har næsten 20 år på bagen, og det er en såkaldt grundlønsmodel. Det betyder, at den ansatte indplaceres på et grundlønstrin og derudover kan få forskellige tillæg. Nogle tillæg er aftalt i overenskomsten, mens andre skal forhandles lokalt. Tillidsrepræsentanten på arbejdspladsen eller den lokale FOA-afdeling kan aftale lokalløns-tillæg. Det kan for eksempel være for uddannelse og kurser (kvalifikationstillæg) eller for særlige opgaver og ansvar (funktionstillæg).

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev