Annonce

En pige ligger og sover på et blåt underlag i en sovesal - kun iført ble

Tema: Børns søvn

Ekspert: Søvn er afgørende for børns indlæring


Børn, der sover om dagen, sover bedre om natten. Og god søvn giver overskud til at lege og lære, lyder det fra ekspert i børns søvn.

Annonce

"En god lur giver overskud til at lære og lege. Et træt barn kan ikke udvikle sig optimalt, så enkelt er det," siger forskningssygeplejerske og ekspert i børns søvn Marian Petersen, fra søvnklinikken Scansleep. Jørgen True

Af Signe Westergaard-Jensen
Journalist

Annonce

Dårligt immunforsvar, dårlig indlæringsevne, flere konflikter og mere gråd. Det er nogle af konsekvenserne, når børn får for lidt søvn. Derfor er god, uforstyrret søvn i vuggestuen og dagplejen vildt vigtigt for børnene. Det er budskabet fra forskningssygeplejerske og ekspert i børns søvn Marian Petersen, fra søvnklinikken Scansleep.

“En god lur giver overskud til at lære og lege. Et træt barn kan ikke udvikle sig optimalt, så enkelt er det,” siger hun.

Læs også: Forsker advarer: Forældre ødelægger børns lur

Det kræver desuden overskud at være barn i en vuggestue eller institution, fastslår pædagogisk leder i Valby Vuggestue Anne Vilster.

“Børn, der ikke får nok søvn, kommer i konflikter med andre børn, og de er mere kede af det. De mange indtryk bliver for meget, når et barn ikke får sovet nok i løbet af dagen,” siger hun.

Læs også: Børn sover for lidt i dagtilbud

 Giver bedre nætter
Nok så vigtigt er børn, der får tiltrækkeligt søvn i løbet af dagen, nemmest at putte om aftenen og sover bedst om natten. Det viser ny forskning ifølge Marian Petersen.

“Kan barnet ikke sove om aftenen, er der ofte noget andet på spil. Måske er putteritualet for løst, eller barnet prøver at tilkæmpe sig mere tid med mor og far efter en lang dag i institution eller dagpleje,” siger hun.

Vågner et barn af sin lur meget sent på eftermiddagen, kan man forsøge at lægge det lidt tidligere, råder Marian Petersen. At vække barnet er en dårlig løsning. 

Læs også: Pædagoger står fast: Her sover børnene så længe de vil


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev