Annonce

Paneldebat om fleksibel pensionsalder på Folkemødet 2016

S-profil: Fleksibel pensionsalder er det eneste retfærdige

Det største parti i Folketinget er parat til at se på muligheden for, at kortuddannede skal kunne trække sig tidligere tilbage.

Annonce

Uligheden i gode leveår blev torsdag diskuteret på Folkemødet på Bornholm af blandt andre S-politiker Peter Hummelgaard, FOAs formand, Dennis Kristensen, og Michael Ziegler, borgmester i Høje Taastrup Kommune. Pelle Rink

Af Merete Nielsen
Journalist

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

 ”Min mor er rengøringsdame, og min far slæber kufferter. Ingen af dem kommer til at være på arbejdsmarkedet, til de er i slutningen af 60’erne. Og sådan vil det også være for dem, der følger efter i lignende job. Nogle knokler og bruger deres krop hele arbejdslivet igennem, og de kan ganske enkelt ikke holde hele vejen.”

Sådan lød det fra Peter Hummelgaard, socialdemokratisk medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg, da han deltog i debatten ”Skal vi arbejde, til vi dør” på Folkemødet på Bornholm. 

FOA arbejder på et forslag til en reform af pensionssystemet, der involverer en fleksibel pensionsalder, som gør det muligt at gå tidligere på pension, hvis man har arbejdet i eksempelvis 40 år.

 

S arbejder på forslag

Lignende tanker gør de sig hos Socialdemokraterne:

”Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på muligheden for en fleksibel pensionsalder. Det er det eneste rigtige og retfærdige at gøre. Når jeg taler med kortuddannede, oplever jeg, at de fleste er langt mere optaget af, om de kan holde frem til pensionsalderen end for eksempel dagepengeperioden,” sagde Peter Hummelgaard til Fagbladet FOA efter debatten.

Han kan dog ikke give noget bud på, hvornår et forslag kan være klar, men understreger, at det bliver et langt og sejt træk at få skabt enighed. 

Hvad mener du om fleksibel pensionsalder?

Fagbladet FOA har spurgt nogle af deltagerne på Folkemødet, om de mener, at der skal være en fleksibel pensionsalder, så kortuddannede kan trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. 
Portræt af Peter Hummelgaard politiker
Peter Hummelgaard, folketingsmedlem (S), 33 år: "Jeg mener, det er et misforstået lighedsprincip, at alle har samme folkepensionsalder. Folk har forskellige forudsætninger på jobbet – der er forskel på, hvilken funktion man udfører, hvor meget indflydelse man har, og hvor lang tid man er på arbejdsmarkedet. Det ideelle ville være en differentieret pensionsalder." Pelle Rink
Portræt af Finn Olsen pensioneret pædagog
Finn Olsen, pensioneret pædagog, 71 år: "Jeg kender mange – omkring 20-30 stykker – som er døde i starten af 60’erne. Det er både tidligere kolleger og bekendte. Nogen af dem nåede aldrig at gå af. Andre stoppede på arbejdsmarkedet, men døde så to år efter. Os på gulvet arbejder under nogle andre arbejdsformer, som slider os ned. Mit drømmescenarie er, at kortuddannede skulle kunne gå fra som 50-55-årige. Så kunne akademikerne arbejde, til de er 70." Pelle Rink
Portræt af sosu-hjælper Lisbeth Hansen
Lisbeth Hansen, sosu-hjælper, 51 år, ansat i hjemmeplejen: "Det er ikke fair, at der gælder samme pensionsalder for en som mig og en læge, der kommer senere på arbejdsmarkedet. Jeg har arbejdet inden for mit fag i 25 år og mærker, hvor meget det slider på ryggen, arme og skuldre. Jeg vil gerne kunne trække mig tilbage, når jeg er 60-62 år. Hvor sjovt er det at gå på pension som 68-årig og være helt nedslidt? Jeg er glad for, at jeg har mulighed for at gå på efterløn, men sådan bliver det jo ikke for mine yngre kolleger. Pelle Rink
Portræt af Michael Ziegler
Michael Ziegler, 48 år, borgmester i Høje Taastrup Kommune: "Jeg tror ikke på en model med differentieret pensionsalder, hvor antallet af år på arbejdsmarkedet skal afgøre ens pensionsalder. Vi har ikke brug for, at folk trækker sig tidligere fra arbejdsmarkedet. Jeg er ked af den stemning, der breder sig om, at det nærmest er usundt at gå på arbejde. Det er faktisk noget af det sundeste, man kan foretage sig. Men det kan godt være, at det skal være en smule nemmere at få tilkendt førtidspension, hvis man er i 60'erne og er nedslidt." Pelle Rink

FOAs forslag om tidlig tilbagetræknig

  • Faglærte starter typisk på arbejdsmarkedet som 21-22-årige, mens det for akademikere først er som 27-28-årige. Det viser en undersøgelse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i forbindelse med bogen ”Kampen om seniorårene” af Lars Olsen.  
  • Mere end hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde til folkepensionsalderen, viser en undersøgelse fra FOA i november 2015.
  • FOA arbejder for en fleksibel pensionsalder, som gør det muligt at gå tidligere på pension, hvis man har været beskæftiget i eksempelvis 40 år. Ifølge FOAs beregninger vil en fleksibel pensionsalder på for eksempel 65 år med et krav om 40 års beskæftigelse komme 56 procent af FOAs medlemmer til gode.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev