Annonce

Kvinde med termometer, der holder sig på panden

Tema: Din ferie

Syg i ferien? Se hvordan du får erstatningsferie

Bliver du ramt af en ondsindet virus og må blive under dynen i din ferie, kan du have ret til erstatningsferie. Se, hvilke regler der gælder.

Annonce

Bliver du syg i din ferie, har du ret til erstatningsferie. De første fem sygedage inden for et ferieår får du dog ikke erstatning for. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Det er ærgerligt at blive syg i sin ferie. Men heldigvis er det ikke altid ’bare ærgerligt’.

Du har nemlig ret til erstatningsferie, hvis du har mere end fem dages sygdom i din ferie i løbet af ferieåret. Har du optjent mindre end 25 dages ferie, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.

De fem dage skal ses som en slags karensdage, som du selv betaler for. Har du for eksempel sommerferie i tre uger og lægger dig syg i hele den anden ferieuge, kan du ikke få erstatningsferie for den, fordi retten til erstatningsferie først gælder efter fem sygedage. Men er du fortsat syg i den tredje ferieuge, kan du få erstatningsferie for den.

For resten af ferieåret gælder, at hvis du skulle være så uheldig at blive syg i din ferie igen – så har du ret til erstatningsferie fra første sygedag, fordi du så har afviklet de fem karensdage. 

Du betaler selv for lægeerklæring

Retten til erstatningsferie kræver, at du sygemelder dig hos din arbejdsgiver, og at du får dokumenteret sygdommen, for eksempel ved lægeerklæring eller hospitalsindlæggelse. Du skal selv betale for lægeerklæringen.

Holder du ferie i udlandet og bliver syg, skal du finde en læge her, der kan skrive erklæringen.

Meld dig syg hurtigst muligt

Det er vigtigt at informere din arbejdsgiver hurtigst muligt, da karensdagene først tæller fra den dag, hvor du melder dig syg. 

Meddelelsen om sygdom skal ske efter de regler, der i øvrigt gælder for sygemelding i dit ansættelsesforhold, hvilket normalt vil sige ved arbejdstids begyndelse den 1. sygedag.

Erstatningsferien skal som regel holdes i samme ferieår, det vil sige inden 1. maj, men den kan overføres til næste ferieår, hvis sygdom gør det nødvendigt. Alternativt kan du få den ikke-afholdte erstatningsferie udbetalt.

Sygdom op til ferien

Bliver du syg, inden ferien starter, kan du vælge at ’suspendere’ ferien eller holde den som planlagt.

Hvis du vælger at suspendere ferien, skal du sygemelde dig efter de regler, der i øvrigt gælder for sygemelding i ansættelsesforholdet. I dette tilfælde skal du ikke indhente lægelig dokumentation, med mindre din arbejdsgiver ønsker det.

Det anbefales, at du sikrer dig dokumentation for din sygemelding til arbejdsgiver. Det kan for eksempel være en mail. Du har herefter ret til erstatningsferie.

Ferieregler

  • Feriereglerne for ansatte i kommuner og regioner fremgår af den ferieaftale, som forhandlingsorganisationen KTO, der nu hedder Forhandlingsfællesskabet, har indgået med arbejdsgiversiden.
  • Privatansatte FOA-medlemmer er omfattet af ferieloven. I begge regelsæt gælder de samme principper om sygdom i ferien.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev