Annonce

Køkkenmedarbejder Britta Larsen steger frikadeller, og serviceleder Helle Conradsen ser på.

Tema: Rygning

Røgfri arbejdstid giver bedre mad til de gamle


Da arbejdstiden blev gjort røgfri på Håndværkerforeningens Plejehjem, blev der tid til at lave bedre mad til beboerne.

Annonce

Serviceleder Helle Conradsen (tv.) og køkkenmedarbejder Britta Larsen oplever, at der er blevet mere tid til at lave lækker mad fra bunden, efter Håndværkerforeningens Plejehjem har afskaffet rygepauser i arbejdstiden.  Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Det er nøjagtig to år siden, at arbejdstiden blev gjort røgfri på Håndværkerforeningens Plejehjem i Københavns Nordvestkvarter, og det har betydet, at beboerne i dag får meget bedre mad.

”Al den tid, jeg havde brug for til at lave hjemmelavet mad, hvor alt bliver lavet fra bunden, fik jeg forærende, da MED-udvalget besluttede, at arbejdstiden skulle gøres røgfri,” siger serviceleder Helle Conradsen.

Hun har ansvaret for både maden og rengøringen på plejehjemmet, der har plads til 148 beboere.

Helle Conradsen blev ansat til at højne madkvaliteten i plejehjemskøkkenet, som for nylig er blevet prisbelønnet af Københavns Kommune og har opnået, at 90 procent af maden er økologisk.

Medarbejdernes beslutning

Hun understreger, at det var medarbejderne selv, der traf beslutningen om røgfri arbejdstid. En beslutning, hun kalder fantastisk, fordi den gav så meget mere tid. Pauserne kunne nemt koste et par timers daglig arbejdstid.

”Medarbejderne havde to daglige rygepauser, og når det var koldt, kunne der nemt gå et kvarter hver gang med at tage overtøj på, ryge og tage tøjet af igen,” siger hun.

Hun understreger, at det er gået forbløffende nemt med at indføre røgfri arbejdstid, og at medarbejderne har fået tilbudt gratis rygestopkurser.

Ikke svært at afskaffe rygepauser

For de faste medarbejdere har det ikke været noget stort problem at afskaffe rygepauserne, selv om de fleste af dem er rygere. Køkkenmedarbejder Britta Larsen siger, at det er en vanesag.

”Men bagefter kan det ikke gå hurtigt nok med at få tændt en smøg,” indrømmer hun.

Blandt praktikanter og folk, der har søgt job med løntilskud eller andre midlertidige stillinger, har enkelte sagt nej tak, fordi de ikke kunne overskue en arbejdsdag uden rygepause.

Stadig attraktiv arbejdsplads

Helle Conradsen understreger, at det ikke har gjort Håndværkerhaven til en mindre populær arbejdsplads, at rygning er forbudt. Der er fortsat masser af ansøgere, når hun har en ledig stilling, og arbejdsglæden er blevet større, fordi der nu er tid til at lave lækker mad, som beboerne elsker.

Hun fremhæver, at når man på offentlige arbejdspladser har betalte pauser, har man ikke mulighed for at forlade arbejdspladsen i arbejdstiden.

Læs mere om plejehjemmet og dets køkken i Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev