Annonce

Eksperter: Fedme-dom giver bedre beskyttelse til overvægtige


EU-dom medfører bedre beskyttelse for overvægtige. Sådan lyder dommen fra flere eksperter. Det er en sejr i sagen om overvægtige dagplejer Karsten Kaltoft, der blev fyret i 2010.

Annonce

Af Klaus Lange
Journalist

Annonce

Fra i dag af er overvægtige bedre beskyttet på arbejdsmarkedet. Det fastslår adskillige eksperter nu efter at have nærstuderet dommen fra EU-domstolen, der torsdag trak store overskrifter i hele Europa. 

Advokat Jacob Sand fra Gorrissen Federspiel, der fører sagen om den overvægtige dagplejer Karsten Kaltoft for FOA, betegner EU-dommen som "epokegørende".  

”Det er første gang nogensinde, at medarbejderne i EU har fået prøvet, om der gælder et forbud mod diskrimination på grund af klinisk fedme,” siger Jacob Sand. 

Ekstra beskyttelse

Jens Kristiansen, professor i Jura ved Københavns Universitet, pointerer over for TV2, at overvægt bliver omfattet af begrebet "handicap", hvis den forhindrer personen i at udføre arbejdet fuldt og effektivt.

”Det er klart, at der er en ekstra gruppe, der har fået en beskyttelse mod forskelsbehandling. EU-Domstolen har tidligere fastslået, at sygdom efter omstændighederne kan være et handicap. Og nu har den tilføjet, at også fedme kan være et handicap. Det er en ekstra beskyttelse, for et handicap på grund af fedme kan for eksempel bestå i, at den pågældende er mindre bevægelig,” siger Jens Kristiansen til tv2.dk.

Kommunernes Landsforening, der repræsenterer Billund Kommune i sagen mod Karsten Kaltoft, hæfter sig ved den del af dommen, der peger på, at fedme ikke selvstændigt bliver beskyttet i EU-retten på linje med køn og race. 

Fedme kan være et handicap

Men der er noget at komme efter i torsdagens opsigtsvækkende dom, lyder det fra ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg, Institut for Menneskerettigheder.

Over for TV2 pointerer hun ligesom Jens Kristiansen, at arbejdsgiveren – inden for rimelighedens grænser – er forpligtet til at tilpasse arbejdsfunktionerne, så den overvægtige kan klare dem. 

"Det, der er nyt, er, at de siger, at fedme også kan resultere i et handicap, men det er jo ikke overraskende, for de har hele tiden sagt, at sygdom kan resultere i et handicap, så det ville være underligt, hvis de sagde, at fedme ikke kan," siger Maria Ventegodt Liisberg til tv2.dk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev