Annonce

Kvinder tjener meget mindre end mænd

Løngabet er blevet mindre, men ...


Trods et lille fald er lønforskellen mellem mænd og kvinder stadig for store, mener organisationer bag kampagnen ’Kvindernes sidste arbejdsdag’.

Annonce

Lønforskellene mellem mænd og kvinder er stadig alt for store, mener organisationerne bag ’Kvindernes sidste arbejdsdag’. ’Kvindernes sidste arbejdsdag’

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Selv om løngabet mellem mænd og kvinder er faldet en smule – fra 17 procent sidste år til 16,4 procent i år – er lønforskellene stadig urimelige.


Det mener FOA, som er en del af kampagnen ’Kvindernes sidste arbejdsdag’ sammen med 3F, HK, Socialpædagogerne og Det Nationale Ligelønsnetværk.


”Der er stadig plads til væsentlige forbedringer i arbejdet for at sikre ligelønnen både på tværs af fagområder og inden for de enkelte fagområder. En forskel på 16,4 procent betyder selvfølgelig noget i en husholdning,” siger forbundsformand i FOA Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.


’Hold fri resten af året’

De fire organisationer har regnet sig frem til, at taget lønforskellene i betragtning skal kvindernes sidste arbejdsdag være den 10. november – herefter bør de holde fri resten af året.


Derudover bør alle lønstatistikker være åbne og tilgængelige, hvilket den forrige regering arbejdede for. Den nuværende regering har dog foreslået at rullereglen om kønsopdelte lønstatistikker tilbage for virksomheder med under 35 ansatte.


”Regeringens aktuelle lovforslag ruller indsatsen for ligeløn adskillige år tilbage. Forudsætningen for at kunne ændre på de urimelige skævheder er jo, at man kan få adgang til de faktiske lønforhold,” tilføjer Dennis Kristensen.


Uligeløn er en udfordring

Ifølge Venstres ligestillingsordfører Jane Heitmann er kønsopdelte lønstatistikker for de mindste virksomheder ikke løsningen på den manglende ligeløn.


”Vi afskaffer ikke reglerne for kønsopdelt lønstatistik, men friholder de mindste virksomheder for en administrativ byrde. Manglende ligeløn er en udfordring, men balancen mellem gennemsigtighed på lønområdet og hensynet til de små erhvervsdrivende skal være rigtig,” siger hun til Fagbladet FOA.


Læs mere om kampagnen ’Kvindernes sidste arbejdsdag’. Her kan du også deltage i konkurrencen om at få leveret en frisk buket blomster hver dag resten af året.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev