Annonce

Fotografi af kvinde med sin baby af fotograf Jørgen True

Tema: Rygning

Kvittede smøgerne for børnenes skyld

Et rygestopkursus hjalp Michelle Overgaard med at blive røgfri efter 18 år med 10 cigaretter om dagen. 

Annonce

Michelle Overgaard holdt op med at ryge af hensyn til børnene. Her er hun med den yngste.   Jørgen True

Af Britta Lundquist
Journalist

Annonce

Michelle Overgaard har røget, siden hun var 13. Nu er hun 31. Hun røg omkring 10 cigaretter om dagen – og lidt flere, når hun var ude. Flere gange havde hun prøvet at kvitte smøgerne, men hver gang begyndte hun igen. 

En dag spurgte hendes 9-årige datter: ”Mor, er det rigtigt, man kan dø af at ryge?”

”Det måtte jeg jo svare ja til. Og det fik mig til at beslutte, at nu skulle det være slut. Derfor meldte jeg mig til et rygestop-kursus i kommunen,” siger Michelle Overgaard. Hun er social- og sundhedsassistent i Vordingborg Kommune, men for tiden på barsel.

Risiko for KOL

Kurset bestod af en kombination af samtale og fitness, hvor deltagerne mødtes 10 gange.

”Lige i starten var det svært at stoppe. Min mand røg, men jeg fik ham overtalt til også at stoppe. Jeg brugte ikke nikotintyggegummi eller noget. Tanken om at skulle sige til de andre på holdet, at jeg ikke kunne stoppe, hjalp mig til at holde fast,” siger Michelle Overgaard.

”Jeg har tre børn nu, og hensynet til dem tæller meget. Hvis jeg kan undgå at miste 10 leveår på grund af rygning, så er det afgørende for mig. På kurset fik vi også målt vores risiko for KOL. Og jeg var på grænsen til at være i risiko. Det var skræmmende,” konstaterer hun.

Få hjælp til dit rygestop – ring 80313131

Tidligere undersøgelser viser, at FOAs medlemmer ryger markant mere end andre. Knap 29 procent af de erhvervsaktive FOA-kvinder ryger mod 17 procent blandt andre kvinder.

Uanset hvor meget man ryger, er det forbundet med en forhøjet sygdomsrisiko. Storrygere – og det er man ved 15 cigaretter dagligt – lever i gennemsnit 8-10 år kortere end personer, der aldrig har røget.

Sundhedsstyrelsen har netop søsat en ny kampagne ”Få hjælp til dit rygestop”. Ved at ringe til Stoplinien 80313131 kan man få individuel rådgivning og henvisning til eventuelle rygestop-kurser i den kommune, man bor i. Man kan også sms’e ’rygestop’ til 1231.

Læs mere om rygestop


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev