Sammen med 11 andre faglige organisationer har FOA sendt et finanslovsforslag til landets politikere om at gøre det gratis at få udstedt sin autorisation, når man er færdiguddannet som for eksempel social- og sundhedsassistent.
Forslaget kommer i kølvandet på, at prisen på at få en autorisation den 1. juli i år steg fra 313 kroner til 1.295 kroner. Prisstigningen kom, ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi styrelsen ikke kan dække udgifterne til at behandle autorisationsansøgninger med de tidligere gebyrer, fordi mange udenlandske sundhedsfaglige søger om at få en dansk autorisation.
”Vi mener ikke, at nyuddannet sundhedspersonale skal betale for at dække Styrelsen for Patientsikkerheds udgifter til, at mere udenlandsk sundhedspersonale søger dansk autorisation. Det skaber en unødvendig økonomisk barriere og sender et uheldigt signal til de nyuddannede, som gerne vil bidrage i sundhedsvæsnet,” lyder det i brevet til politikerne.
I stedet foreslår de 12 organisationer, at gebyret for at få udstedt sin autorisation helt skal fjernes, så det bliver gratis for nyuddannede at få autorisationen.
”Vi synes sådan set, at der er helt rimeligt, at det er gratis, når man som led i en samfundsvigtig uddannelse skal have en autorisation. Vi synes faktisk ikke, det er rimeligt, at man selv skal betale for autorisationen, for man kan jo ikke gå i gang med at arbejde, før man har den,” siger Mona Striib, formand for FOA.
De 11 organisationer, der sammen med FOA, har sendt finanslovsforslaget, er Dansk Sygeplejeråd, Ergoterapeutforeningen, Radiograf Rådet, Jordemoderforeningen, Reddernes Udviklingssekretariat, Danske Fodterapeuter, Danske Bioanalytikere, Danske Fysioterapeuter, Kost og Ernæringsforbundet, Danske Tandplejere og Fagligt Selskab af Kliniske Diætister.