Annonce

psykiatrisk center amager foto rasmus hargaard breum

Tema: Vold i psykiatrien

Knytnæveslag og kvælningsforsøg: På to år fandt tilsyn lovbrud på 2 ud af 3 psykiatriske sygehuse


Opdateret 20. juni 2024

20 ud af 32 psykiatriske sygehuse har fået kritik for utilstrækkelig sikkerhed for personalet. FOA kræver handling.

Annonce

I weekenden blev en læge knivstukket af en patient på Psykiatrisk Center Amager. De seneste år har sygehuset fået flere påbud for at forbedre sikkerheden. I bunden af artiklen kan du se en liste over de 20 psykiatriske sygehuse, hvor Arbejdstilsynet i 2022 eller 2023 vurderer, at arbejdsmiljøloven var overtrådt på grund af voldsrisiko. Rasmus Hargaard Breum

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

I 2022 og 2023 kunne Arbejdstilsynet konstatere, at arbejdsmiljøloven i mindst et tilfælde var overtrådt på 20 ud af landets 32 psykiatriske sygehuse med sengeafsnit, fordi medarbejdere ikke var tilstrækkeligt beskyttet mod vold.

Det viser Fagbladet FOAs optælling på baggrund af tilsynsdata og rapporter fra Arbejdstilsynet.

”Det er alt for højt. Ansatte skal ikke gå på arbejde med dén risiko,” siger Mikkel Rasmussen, speciallæge i psykiatri og næstforperson i Dansk Psykiatrisk Selskab.

”Der er en vis grad af uforudsigelighed, når man arbejder med mennesker, der kan blive så syge, at de kan blive udadreagerende, men langt de fleste episoder kan undgås, hvis den lille gruppe af patienter, der ender ud i at handle voldeligt, får en bedre og mere sammenhængende behandling,” tilføjer speciallægen.

FOA efterlyser prioritering

Volden viser sig i form af dødstrusler, knytnæveslag, kvælningsforsøg og overfald med våben som skår fra kaffekop, bordben og jernstænger, fremgår det af et udpluk af tilsynsrapporterne.

I FOA kalder sektorformand Tanja Nielsen situationen for ’katastrofal’.

”Det er i den grad tydelige tegn på, at man konstant kører i overhalingssporet inden for psykiatrien. Vi har en rigtig fin 10-års plan, der blev godkendt i september 2022, men vi har ikke set nogen resultater. Vi mangler at se, at der bliver taget ansvar og sat skub i de gode intentioner. Området bliver simpelthen ikke prioriteret nok,” siger hun.

Flere tragiske hændelser

I flere tilfælde er der også sket ’alvorlige’ arbejdsulykker, fremgår det af tilsynsrapporterne.

Sidste sommer endte det fatalt, da en læge blev slået ihjel af en patient på Psykiatrisk Center Glostrup. I sidste weekend stak en patient en læge med gentagne knivstik på Psykiatrisk Center Amager. Lægen er siden hen blevet udskrevet.

”Det er helt ubærligt, at vi igen og igen oplever så forfærdelige hændelser. Nu var det ikke drab denne gang, men det kunne det lige så godt have været. Der skal gøres noget på både den lange bane men også nu og her, for det må ikke fortsætte på denne måde,” siger Mikkel Rasmussen.

”Hvor mange skal vi miste inden for psykiatrien, før der for alvor bliver sat en fod ned?” lyder det fra Tanja Nielsen.

Region efter 20 lovovertrædelser: ”Vi er i fuld gang med at forbedre sikkerheden”

Særligt Region Hovedstaden har problemer med sikkerheden i psykiatrien, viser data fra Arbejdstilsynet.

I sammenlagt 20 tilfælde brød Region Hovedstaden arbejdsmiljøloven i 2022 og 2023, fordi regionen ikke havde sørget for tilstrækkelig beskyttelse af sine ansatte i psykiatrien mod vold.

Antallet af sager er langt fra tilfredsstillende, fastslår Ulrik Høffner Gudiksen, sektionschef for arbejdsmiljø.

”Vi tager det meget seriøst, for selvfølgelig skal det være sikkert at gå på arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri, og det arbejder vi intensivt på,” siger han.

Regionen fik blandt andet et strakspåbud, efter en læge sidste sommer blev stukket ihjel med kniv af en patient på Psykiatrisk Center Glostrup.

Som reaktion på dén hændelse, præsenterede regionen tidligere året en handleplan med 23 tiltag med det formål at forbedre sikkerheden. Samtlige medarbejdere har været inddraget i processen, og tiltagene tæller blandt andet en gennemgang af alle bygninger, alarmsystemer og en undersøgelse af behovet for scannere, herunder metaldetektorer.

- Vurderer du, at det er tilstrækkeligt sikkert at gå på arbejde i dag?

”Vi kan altid blive bedre i forhold til de ting, vi gør, men det er et spørgsmål, som er svært at svare på konkret. Men de ting, vi gør nu og her, skulle meget gerne gøre det mere sikkert for medarbejderne,” siger Ulrik Høffner Gudiksen.

- Voldsproblematikken i psykiatrien har været kendt længe. Hvorfor er det først efter et drab, at I at sætter disse initiativer i gang?

”Det, tænker jeg heller ikke, er rigtigt. Man har også tidligere sat mange andre initiativer i gang. Nu tænkte vi, at der var behov for at lave et meget mere omfangsrig indsats, end man har gjort tidligere.”

”Generelt kan jeg sige, at vi både skal sørge for, at medarbejdere er trygge og sikre og samtidig sørge for, at der er en god og nær relation mellem patient og behandler, så behandlingen er bedst mulig. Det er en kompleks opgave, som vi hele tiden arbejder med. Lige nu er der et meget stort arbejde i gang med de 23 indsatser,” siger Ulrik Høffner Gudiksen.

- Hvor er det, det går galt, når Arbejdstilsynet igen og igen kan konstatere lovovertrædelser?

”Jeg kan ikke svare andet, end at det er en kompleks opgave, og at vi gør rigtig meget. Vi har sikkerhedsprocedurer, vi instruerer folk i dem, og vi gennemgår vores bygninger. Det er også vigtigt at sige, at vi årligt behandler flere end 50.000 patienter i Region Hovedstadens Psykiatri, og langt, langt de fleste er og bliver aldrig farlige.”

”Et fåtal af dem kan blive udadreagerende, og derfor er det vigtigt, at vi sikrer, at medarbejderne har de rette færdigheder til at håndtere det, og at alarmer og fysiske rammer understøtter sikkerheden. Men vi kan aldrig 100 procent garantere, at der ikke vil opstå episoder, hvor patienter er udadreagerende, og det er uforudsigeligt, hvad der sker, men vi gør alt, hvad vi kan for at sikre bedst mulig sikkerhed.”

- Hvornår forventer I at være i mål de 23 tiltag?

”Jeg kan ikke give et fuldstændig klart svar på, hvornår de alle sammen er i mål. Men jeg kan sige, at vi er i fuld gang med at forbedre sikkerheden og trygheden i psykiatrien,” siger Ulrik Høffner Gudiksen.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev