Tid og penge.
Det koster, når svømmehallerne rundt om i landet skal ombygges eller renoveres. Det er der efterhånden flere eksempler på: Roskilde, Frederiksberg, Nyborg. De lange lukningsperioder efterlader ofte svømmehalspersonalet i et utrygt limbo.
”Jeg endte med at få udslæt over hele kroppen og ligge søvnløs, fordi jeg ikke vidste, hvad der ville ske.”
Det fortæller Asta Hoffmann, der er livredder i Hørsholm svømmehal, som står over for en ni måneder lang lukning.
Derfor har FOA i samarbejde med Kommunernes Landsforening og både Hørsholm og Helsingør Kommune sørget for, at Asta Hoffmann og de andre livreddere i Hørsholm og Helsingør Svømmehal kan blive sendt på kursus under renoveringerne.
Og det glæder Asta Hoffmann, der kalder det ”fantastisk”, at hun og svømmehallens ni andre faste livreddere skal tilbage på skolebænken.
”Det betyder meget for mig, at jeg kan få lov til at udvikle mig. Det er dejligt, at vi kan se frem til det,” siger hun.
Lige til højrebenet
Sektorformand for Teknik og Service i FOA Nordsjælland, Jesper Harding, kalder initiativet for en ”succeshistorie”:
”Personalet ender ofte i en klemme under renoveringerne. Der er ikke noget, de hellere vil end at komme på arbejde. Derfor fandt vi på, at vi kan vende ombygningerne til en fordel ved at sende personalet på kurser,” siger han.
Jesper Harding håber, at det kan inspirere andre i samme situation til at gøre noget lignende, så medarbejderne ikke skal frygte for fyringer.
”Den ligger lige til højrebenet, hvis en svømmehal er under planlagt ombygning,” siger han og henviser til, at man kan kontakte FOA, Kommunernes Landsforening og 3F’s initiativ ’Den opsøgende indsats for uddannelse og kompetenceudvikling’ for rådgivning.
Der er liv på spil
Også i Helsingør er begejstringen til at tage og føle på.
Helsingør Svømmehal er lukket fra den 1. maj 2024, hvor renoveringen af den gamle hal begynder. Og det glæder leder af svømmehallen, Peter Bække Olesen, at svømmehallens 12 livreddere kan se frem til et kursus i perioden.
”For os var det oplagt at bruge lukningen til noget positivt. Nu ser vi på det som en gave og anledning til, at vi kan nå de ting, vi ikke kan normalt,” siger han og peger på, at opkvalificeringen af medarbejderne også fungerer som et konkurrenceparameter i forhold til både fastholdelse og fremtidig rekruttering af medarbejdere.
Og det er alfa og omega, at medarbejderne er klædt bedst muligt på til opgaverne som svømmehalspersonale, fortæller Peter Bække Olesen.
”Man har ansvar for flere hundrede mennesker. Gæster, der potentielt kan komme til skade og i værste tilfælde dø på vores vagt, hvis vi ikke er vores opgave voksen,” siger han og fortsætter:
”Det, synes vi, er en stor opgave. Det skal medarbejderne føle, at de er klædt på til. Vi har ikke råd til at lade være.”
Flyttes til andre jobs i kommunen
Lederen af Helsingør Svømmehal håber på at kunne tilbyde medarbejderne samlet seks ugers kurser ud af fire måneders lukning.
For resten af perioden skal medarbejderne afholde ferie og omplaceres i andre jobs i kommunen.
FOA, Helsingør og Hørsholm Kommune har forsøgt at finde jobfunktioner, som ligner dem, medarbejderne har til hverdag.
”Vi har eksempelvis haft en snak med Helsingør Vandrerhjem, som er kommunalt og FOA-organiseret, hvor man arbejder meget med værtskab,” siger Peter Bække Olesen.
Derudover vil Helsingør Kommune forsøge at omplacere medarbejderne inden for kommunens resterende idrætsfaciliteter, fortæller han.
”Det giver mening for dem, fordi det er deres nære kollegaer."
Omplacering er ikke drømmescenariet
For Asta Hoffmann og de andre livreddere betyder lukningen af Hørsholm Svømmehal også, at de skal varetage andre jobs inden for kommunen.
”Jeg har været bekymret for, hvad de jobs er. Jeg har hørt, at jeg måske skal være vicevært og hjælpe folk med at flytte ind og ud. Men jeg håber, at jeg kan finde ud af det,” siger hun.
Det er ikke hendes drømmestilling, så hun glæder sig til at skulle på kursus i at blive en endnu bedre livredder og på et tidspunkt i november vende tilbage til sit job i en nyrenoveret Hørsholm Svømmehal.
”Jeg elsker at være livredder, så jeg ser frem til at skulle afsted på kurserne og lære mere om konflikthåndtering og kulturforståelse i forhold til gæsterne i svømmehallen.”
Kurserne finansieres af midler fra puljen ’Ufaglært til faglært’, der hører under Den Kommunale Kompetencefond.