Stemmer du ja eller nej?
Sådan lyder det spørgsmål, som 600.000 lønmodtagere i kommuner og regioner – heriblandt knap 130.000 FOA-medlemmer – bliver bedt om at besvare, når urafstemningen for de næste to års overenskomster sættes i gang på torsdag.
Der skal blandet stemmes om de samlede lønstigninger på godt otte procent, alle har udsigt til ifølge de forlig, der er aftalt på det generelle område og ved forhandlinger med de enkelte organisationer. Hovedparten af de penge kommer til udbetaling allerede i år.
Men der stemmes også om de 6,8 milliarder kroner fra regeringens lønløft, der faldt på plads ved trepartsforhandlinger før jul.
De penge sikrer fire udvalgte faggrupper ekstraordinære lønstigninger, men betyder også, at alle de faggrupper, der er omfattet af døgnarbejdstidsaftalen, får markant mere for at arbejde på skæve tidspunkter.
I FOA håber forbundsformand Mona Striib på en høj stemmeprocent.
”Det er vigtigt, at så mange medlemmer som muligt deltager og på den måde fortæller os, hvad de mener om resultatet,” siger Mona Striib.
Hun har selv givet udtryk for, at den aftale, der er forhandlet hjem og nu sendes til afstemning, er ’den bedste i mere end 30 år’.
Det hænger ikke mindst sammen med de mange treparts-milliarder. Det er også kommet til udtryk på de digitale medlemsmøder, hun de seneste uger har deltaget i sammen med FOAs øvrige politiske ledelse. Her har de mange spørgsmål handlet om, hvad aftalen betyder for den enkelte.
På torsdag modtager alle stemmeberettigede medlemmer af FOA en mail eller en sms med informationer om afstemningen og link til selve afstemningen.
Linket fører direkte til stemmesedlen, hvor du får adgang ved blot at skrive din fødselsdato. Alternativt kan du også stemme via MitID.
Undervejs i den knap tre uger lange afstemningsperiode kan du stemme lige så mange gange, du vil. Du kan altså fortryde og skifte fra ’ja’ til ’nej’ og tilbage igen – eller omvendt. Blot du er klar over, at det den sidst afgivne stemme, der tæller.
På
FOAs hjemmeside kan du læse om afstemningen. Her kan du også læse, hvad der er forhandlet hjem af blandt andet løn på præcis dit område – uanset om du er ansat i kommune, region eller stat.
Du kan også læse Fagbladet FOAs artikler om, hvad der er landet på de forskellige områder her:
Læs om det pædagogiske område i kommuner og regioner
Læs om den helt nye overenskomst for dagplejere
Læs om teknik- og serviceområdet i kommuner og regioner
Læs om ny arbejdstidsaftale for ambulancepersonale
Læs om kost- og serviceområdet i kommuner og regioner
Læs om aftalen for lederne
Læs om kost- og serviceområdet i staten
Resultatet af urafstemningen ventes offentliggjort den 15. april, måske først dagen efter.
Eftersom der stemmes efter reglerne om sammenkædning, kan forslaget kun nedstemmes ved almindeligt flertal, hvis mere end 40 procent af alle stemmeberettigede deltager.
Hvis den samlede stemmeprocent er mindre, skal et nej-flertal udgøre mindst 25 procent af alle stemmeberettigede.
De godt 200.000 statsansatte – heriblandt få hundrede FOA-medlemmer – stemmer i den samme periode, men i en afstemning, der kører for sig selv. Her løber afstemningen fra den 21. marts til den 11. april klokken 23.59.