Selvbestemmelse for den ældre, tillid til medarbejderne og den borgernære ledelse og lokale fællesskaber i tæt samspil med pårørende og civilsamfund.
Det er de bærende værdier i den ældrereform, som netop er blevet præsenteret af SVM-regeringen, repræsenteret ved statsminister Mette Frederiksen, ældreminister Mette Kierkgaard, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen på plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding.
”Når ældreplejen i Danmark er bedst, så er den fantastisk,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet, da reformforslaget tirsdag morgen blev fremlagt. Men, sagde hun, der er også meget, som kan blive bedre.
”Den her gang prøver vi at tage lidt mere grundlæggende fat,” lød det.
Delelementer i reformen er sivet ud i medierne de seneste uger, men her får du et samlet overblik over de vigtigste dele for dig, der arbejder i ældreplejen:
FOA: Både gode elementer og mangler
Hos FOA ser man både fordele og ulemper ved regeringens længe ventede udspil.
”Forslaget rykker beslutningerne tættere på den enkelt borger og den enkelt medarbejder, blandt andet gennem mindre, selvstændige, tværfaglige teams, visitation tættere på borgeren, mindre tilsyn og en række andre gode og perspektivrige elementer. Så vi er glade for, at den nu endelig er kommet,” siger FOAs formand Mona Striib.
Hun har dog svært ved at se fornuften i de nye ’lokalplejehjem’.
”Jeg kan ikke se, hvordan det skaber mindre bureaukrati at begynde at opfinde nye kategorier af institutioner med nye ledelser. Det rejser også en række spørgsmål om overenskomstforhold, og hvordan vi sikrer de rigtige kompetencer på plejehjemmene,” siger Mona Striib.
Også formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Tanja Nielsen, efterlyser elementer i den nye lov.
”Når mine kolleger møder på arbejde og skal hjælpe og støtte den ældre, arbejder de i virkeligheden efter to forskellige lovgivninger. Sundhedsloven og serviceloven. Regeringens udspil handler om alt det, der vedrører serviceloven, men meget af det, vi arbejder med i det daglige, hører i virkeligheden under sundhedsloven, som har sin egne regler og sin egen dokumentation. Det mangler i udspillet,” siger Tanja Nielsen.
Regeringen ønsker at fremsætte loven i Folketinget 2024/2025 med henblik på at kunne træde i kraft 1. juli 2025.
Læs hele regeringens udspil her.