Annonce

Mette Frederiksen besøger frivilligcenter for at tale ny ældrelov. Foto: Rasmus Breum Hargaard

Mette Frederiksen løfter sløret: Frivillige og pårørende skal spille større rolle i ældreplejen


Statsminister Mette Frederiksen løfter, her få dage inden hun ventes at præsentere den nye ældrelov, lidt mere af sløret for indholdet i den nye ældrelov.

Annonce

Det var rørende at høre om de venskaber, der var blevet bygget mellem besøgsvenner og besøgsværter, sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun besøgte Ældre Sagens lokaler for at tale om civilsamfundets rolle i ældreplejen. Rasmus Hargaard Breum

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Civilsamfundet skal spille en mere aktiv rolle i ældreplejen, sagde statsminister Mette Frederiksen torsdag, da hun sammen med ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne var på besøg i Ældre Sagens lokaler i Vallensbæk som optakt til den længe ventede ældrelov, som præsenteres inden længe.

Der var lagkage og kaffe på bordene under besøget, mens frivillige fortalte om, hvordan det er at være besøgsven, og om de venskaber, der bliver knyttet mellem besøgsven og besøgsvært.

”Det, vi ser her i Vallensbæk, er sprudlende livskvalitet, som er meget rørende, og som betyder rigtig meget for de mennesker, der er involveret. Så vores tanke er, at vi blandt andet på plejehjemsområdet gerne vil se, om vi kan få civilsamfundet endnu mere aktivt ind i det,” sagde statsminister Mette Frederiksen.

Samtidig understregede statsministeren, at noget af det vigtigste ved den kommende ældrereform, er, at hverdagen for personalet skal være anderledes, end den er i dag. Og resultatet skal være, at der skal være mere tid til relationsarbejde.

”Hvis vi lykkes med det, vi gerne vil, nemlig at afbureaukratisere, at tilsynene bliver samlet på én dag i stedet for at være spredt ud over flere dage, at man arbejder i faste teams, at visitationen kommer til at foregå ved borgeren i stedet for inde på et kommunekontor, så bliver der jo frigjort tid,” sagde ministeren under besøget.

”Når man så kombinerer det med, at vi også sikrer en bedre økonomi, og at vi med et lønløft forhåbentligt både kan fastholde nogle gode medarbejdere og rekruttere nogle nye, skulle det gerne betyde, at der er flere, der har lyst til at være social- sundhedsassistenter og -hjælpere, og at vi kan holde flere i faget, og at den tid, man bruger, når man går på arbejde, er på de ældre,” sagde hun.

Læs også: Fra grisefest til regeringsrådgiver: Lotte er udpeget til panel for ny ældrelov

Civilsamfundet kan noget andet
Derfor var det også vigtigt for statsministeren at understrege, at frivillige og pårørende ikke skal overtage opgaverne fra personalet. De kan give de ældre et pusterum fra sygdom, medicin og pleje, forklarede hun.

”Medarbejderen er dem, der i hverdagen ser vores ældste og vores gamle mest, men medarbejdere er også ofte langt inde i en relativ tung pleje- og omsorgsopgave og har også behov for en faglighed i forhold til noget sundhed. Det, de frivillige kan, er jo at køre en tur, at arrangere en koncert. Det er at få noget af det ind i hverdagen, som ikke nødvendigvis handler om plejen eller om medicinering eller noget tredje, men som handler om omsorgen og livskvaliteten,” sagde Mette Frederiksen og gav et eksempel, hun selv har oplevet for nyligt:

”Jeg mødte Tina i Odder for ikke ret lang tid siden. Hun arbejder på en kommunalt plejehjem. Cirka hver tredje weekend tager hun sine børn med på arbejde. De serverer saftevand, spiller kort og hører musik, og vi var ude at danse sammen på dansegulvet. Som en af børnene sagde: ’Jeg er plejehjemsbarn.’”

”Det har jeg alligevel aldrig nogensinde hørt før. Men tænk, hvad de to børn kommer til at få med af menneskelighed, empati og forståelse for vores ældre og vores gamle. Jeg har aldrig hørt om det før, men jeg synes, det er fuldkommen fantastisk, og det er jo et smukt eksempel på, hvad det er, civilsamfundet kan,” sagde Mette Frederiksen.

wrxcv
Til mødet var både statsministeren, ældreministeren, repræsentanter fra FOA og fra Ældre Sagen, besøgsvenner og besøgsværter. Rasmus Hargaard Breum

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev