Annonce

Tema: OK24

Nu kan Danske Regioner bare komme an: Her er FOAs krav til bedre løn og arbejdsforhold


Nu er kampen for 14.500 regionalt ansatte FOA-medlemmer – heriblandt ambulancemedarbejdere, neurofysiologiassistenter og portører – for alvor gået i gang. ”Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår fylder på lige fod med løn,” siger forbundsformand Mona Striib.

Annonce

Opmuntret af faglig sekretær i FOA SOSU Maria Konstantinidou (th) markerede to FOAs topfolk, forbundsformand Mona Striib (im) og formanden for Social- og Sundhedssektoren Tanja Nielsen, forleden starten på ok-forhandlingerne med Danaske Regioner. I dag afleverede FOA sine krav. Privatfoto

Af Morten Bruun
Journalist

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

Flere ufaglærte skal have en faglært uddannelse. Højere løn – ikke mindst til de lavestlønnede. Og så skal vilkårene forbedres for dem, der ønsker at gå fra deltid til fuldtid.

Sådan lyder tre af de centrale krav, FOA præsenterede, da forhandlingerne om nye overenskomster med Danske Regioner for alvor gik i gang onsdag.

Her repræsenterer FOA cirka 14.500 medlemmer – lige fra regionalt ansatte social- og sundhedsassistenter og portører til erhvervsuddannede serviceassistenter, køkkenmedarbejdere, neurofysiologiassistenter og omsorgsmedhjælpere.

Et kæmpestort puslespil

Fra FOAs formand Mona Striib, som samtidig er formand for Forhandlingsfællesskabet af fagforeninger, er der høje forventninger til den god og konstruktiv start på overenskomstslaget med regionerne.

Også selv om forhandlingerne denne gang er mere komplicerede end nogensinde på grund af det, man aftalte i trepartsforhandlingerne før jul.

”Det er et kæmpestort puslespil, vi er i gang med, og det er vigtigt at komme godt fra start og få taget fat på nogle af de store klumper,” siger hun.

Lønnen kommer til at være afgørende for, om parterne bliver enige om en aftale, siger Mona Striib, der ikke vil være tilfreds med mindre end en tocifret ramme for lønstigninger over de kommende to år – det vil sige over 10 procent.

”Men arbejdsmiljø og arbejdsvilkår fylder på lige fod med løn,” tilføjer hun.

”Og så vil jeg nævne at kompetenceudvikling og det, at der er adgang til efter- og videreuddannelse er super vigtigt. Man skal ikke bare vente i årevis på at få forbedret de kompetencer, man skal have for at fylde sit job ud.”

Forhandlinger for alle sektorer

En række af FOAs krav favner medlemmerne i alle fire sektorer. Herudover forhandles der også om specifikke vilkår og krav for hver enkelt sektor.

Det gælder blandt andet ønsket om forberede aftaler for det ambulanceuddannede personale, anciennitetsstigninger på kost- og serviceområdet og arbejdstidsregler inden for det specialiserede socialområde.

Som følge af trepartsaftalen skal alle de forlig, der forhandles på plads, i år forbi Forligsmanden før de sendes til afstemning blandt lønmodtagerne. Om alt går vel, sker det i begyndelsen af april.

Her kan du i øvrigt se FOAs overenskomstkrav for de ansatte i kommunerne.

Her er FOAs krav på det regionale område

I overenskomstforhandlingerne med Danske Regioner har FOA en række fælles krav, der går på tværs af FOAs faggrupper. Det drejer sig blandt andet om:

  • Højere løn
  • Indsats mod lav løn
  • Flere ufaglærte skal have en faglært uddannelse
  • Det skal være mere attraktivt at søge ind på erhvervsuddannelser, så der kommer flere elever
  • Bedre vilkår, hvis man har mod på at gå fra deltid til fuldtid

Der er også nogle krav til hver af de fire sektorer i FOA. Blandt andet:

  • Pædagogisk sektor: FOA, 3F og Socialpædagogerne mener, at vilkårene generelt skal forbedres på det specialiserede socialområde, og der skal være særligt fokus på højere løn og ordnede forhold omkring arbejdstiden.
  • Teknik- og Servicesektoren: En forbedret arbejdstidsaftale omkring forskudt tid, holddrift og rådighedsvagt i hjemmet samt forbedrede overenskomster for blandt andre ambulanceuddannet personale, vagtcentralpersonale og regionsbetjente
  • Kost- og Servicesektoren: Forbedrede overenskomster for blandt andre husassistenter, erhvervsuddannede serviceassistenter og ansatte på sygehusene. For eksempel når det gælder anciennitetsstigninger.
  • Social- og Sundhedssektoren: Forbedrede overenskomster for blandt andre sygehusportører og social- og sundhedspersonale. For eksempel omkring seniorvilkår.

Du kan finde de detaljerede krav HER.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev