Annonce

Luftfoto af hospital

Fællestillidsrepræsentant rystet: Kæmpe fyringsrunde på Aalborg Universitetshospital


Opdateret 01. december 2023

229 stillinger nedlægges i stor sparerunde på Aalborg Universitetshospital og Regionshospitalet i Hjørring. ”Det er meget voldsomt,” siger fællestillidsrepræsentant.

Annonce

Region Nordjylland skal spare 280 millioner kroner på sundhedsområdet. Det er fire procent på alle afdelinger. På Aalborg Universitetshospital og Regionshospitalet i Hjørring betyder det 229 stillingnedlæggelser. Ritzau Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Opdateret med kommentar fra Region Nordjylland.

En større sparerunde er på vej på Aalborg Universitetshospital og Regionshospitalet i Hjørring, hvor 229 stillinger skal nedlægges.

”Det er forfærdeligt,” siger fællestillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent på Aalborg Universitetshospital Susan Jørgensen.

Faglig sekretær i FOA Nordjylland Jesper Hejlman Hermansen kalder stillingsnedlæggelserne for ”fuldstændig vanvittige”.

”Vi står netop og mangler sundhedsfagligt personale. Det giver simpelthen ikke mening, især når vi ser på fremtiden, hvor vi kommer til at mangle endnu flere, end vi gør i dag,” siger han.

Læs også: Fire ud af fem regioner har ansættelsesstop: Sådan rammer det hos dig

Susan Jørgensen fortæller, at mange af stillingerne er vakante stillinger, der så ikke bliver genbesat. Stillinger, de har manglet i et stykke tid, og som har presset medarbejderne og gjort det vanskeligt at lægge vagtplaner, understreger Susan Jørgensen.

Kan ikke løbe stærkere

Præcis hvilke afdelinger, der bliver ramt, og om hvordan stillingsnedlæggelserne fordeler sig mellem læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og andre faggrupper som for eksempel portører bliver meldt ud den 4. december.

Herefter kan Susan Jørgensen sige mere.

”Det er en bunden opgave, budgettet skal i balance, vi har ikke pengene. Men det ændrer ikke på, at mine kolleger skal løbe stærkere. Jeg er alvorligt bekymret for mine kolleger og deres trivsel.”

- Kan de løbe stærkere?
”Nej. Det kan de ikke. Men så må politikerne melde ud, hvilke opgaver, de ikke skal lave. De løber vanvittigt stærkt allerede. Jeg mener faktisk ikke, det er ansvarligt.”

Jesper Hejlman Hermansen tror, det kommer til at påvirke rekrutteringen i fremtiden.

”Det er simpelthen utrygt at gå ind i et ansættelsesforhold, når man først hyrer med den ene hånd og så fyrer med den anden.”

Cheflæge foreslår at lukke et sygehus

At der skal spares, er ikke nyt. Tidligere på efteråret blev det meldt ud, at alle afdelinger på hospitalerne i Region Nordjylland skal spare fire procent, da Region Nordjylland skal finde 280 millioner kroner på sundhedsområdet.

Læs også: Sundhedsøkonom om besparelser i regionerne: Vi kommer til at se fyringer

Det fik i begyndelsen af november cheflæge på Farsø Sygehus, Poul Hedevang Christensen, til at komme med det drastiske forslag om at lukke et sygehus i stedet for at spare fire procent over hele linjen.

”Det beløb, der skal spares, er så kæmpestort, så det vil gå ud over behandlingen for rigtig mange patienter i Region Nordjylland,” sagde han den 8. november til DR.

Endeligt antal på mandag

Region Nordjylland oplyser, at spareplanerne ikke endeligt er afgjort, og at hospitalsdirektørerne for Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland mandag orienterer forretningsudvalget om de to hospitalers tilpasningsplaner.

Samtidig gives der en status på de forventede personalemæssige konsekvenser af iværksættelsen af planerne.

Det er korrekt, at der er en del stillinger, der bliver nedlagt. Størstedelen er dog stillinger, der er ubesatte. Hospitalerne har haft ansættelsesstop netop for at nedbringe antallet af medarbejdere, der bliver udpeget til omstilling, forlyder det i en skriftlig kommentar. 

”Der er dog desværre også medarbejdere, der ikke længere kan blive i deres nuværende stilling. Dem gør vi – i den kommende tid – alt, hvad vi kan for at tilbyde en anden stilling til i regionen. Derfor er det i øjeblikket ikke muligt at sige, hvor mange, der i sidste ende, bliver afskediget.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev