Annonce

juletræ

Forråelse, klassekamp eller dagplejepædagogik: Syv bøger, du kan ønske dig til jul


I tvivl om, hvad du skal ønske dig til jul? Her er syv bud på læsestof, Fagbladet FOA har omtalt det seneste år.

Annonce

Fik du for eksempel læst Glenn Bechs bog om klassekamp ’Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’, som blev bestseller og diskuteret vidt og bredt? Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Stress, aktiv dødshjælp, pædagogik i dagplejen, regelsamfund og klassekamp.

Temaerne i de bøger, Fagbladet FOA har beskæftiget sig med det seneste år, spænder bredt.

Her kan du læse lidt om dem og måske blive inspireret til ønsker til dig selv eller gaver til andre under juletræet.

’Fartblind’ af Jacob Mark

I sin bog ’Fartblind’ fortæller folketingspolitikeren Jacob Mark fra SF om, da han blev så syg af stress, at han næsten mistede synet. Om følelsen af at svigte, hvis man melder sig syg, og om vigtigheden af at sige det højt, når man er syg.

”Man kan ikke adskille det at have stress på arbejdet, med alt hvad der foregår derhjemme. Hvis jeg skal give et billede af, hvorfor jeg mistede synet og til sidst blev så syg, er man nødt til at have hele forklaringen. Ja, jeg kørte for hurtigt på arbejdet, men på arbejdet tænkte jeg på, at jeg ikke var en god nok kæreste. Og når jeg sad med min kæreste, tænkte jeg, at jeg ikke havde set mine venner nok. Og når jeg var sammen med dem, tænkte jeg, at jeg ikke havde set min mor og far,” sagde Jacob Mark i et interview med Fagbladet FOA.

Du kan læse hele interviewet her.

Jacob MarkFoto: Jacob Nielsen

’Pædagogik i dagplejen’ af Birgit Stechmann

Efter mere end 20 år, hvor hun har set, besøgt, skrevet om og støbt kugler for den politiske udvikling i dagplejen, har Birgit Stechmann, chefkonsulent i FOA, i år også forfattet bogen ’Pædagogik i dagplejen’.

Hun set alt det gode, dagplejen har at byde på for både børn og deres forældre. Men hun har også set, hvor pædagogikken lige mangler det sidste for at komme helt i mål.

Det er derfor, jeg har skrevet bogen. For at give dagplejerne anledning til at se på sig selv og deres pædagogiske praksis igen,” sagde Birgit Stechmann til Fagbladet FOA tidligere på året.

Læs mere om bogen her.

’Løftet’ af Kirsten Jacobsen

Forfatteren Kirsten Jacobsen havde lovet sin mand aldrig at efterlade ham i mørket. Men da han blev syg, kunne hun ikke indfri løftet og slå ham ihjel, som de havde aftalt.

Retten til selv at vælge livet fra, om at være pårørende, om hjemmeplejen og om at se døden i øjnene fortæller Kirsten Jacobsen om i bogen ’Løftet’.

”Langt de fleste af de social- og sundhedsmedarbejdere, vi mødte, lavede en virkelig enestående indsats. Bagefter kan jeg slet ikke forstå, at de kan nå at omstille sig så meget, som de hele tiden skal gøre. De kommer i alle slags hjem. Jeg kan godt forstå, hvis det slider på dem,” sagde Kirsten Jacobsen i et interview om bogen.

Læs hele interviewet her.

Kirsten Jacobsen forfatter med i regeringsudvalg om værdig dødFoto: Linda Johansen

’Superskurk’ af Anna Juul 

Borderline, ADHD, autisme, Aspergers, depression.

Det er blandt nogle af de diagnoser, forfatter Anna Juul er blevet diagnosticeret med. Fuld plade, kalder hun det selv.

I år blev hun af Danske Regioner kåret som årets sundhedsdebattør på Folkemødet på Bornholm efter sine skildringer af psykiatrien og livet med psykisk sygdom i bogen ’Superskurk’.

”Skiftende regeringer har de sidste 25 år råbt op om, at der skulle gøres noget ved psykiatrien, og da det for nyligt kom, var det med færre midler, end de fagprofessionelle havde efterspurgt. Så det er ikke nok til at rette op på det,” sagde Anna Juul i den forbindelse.

Læs hele artiklen her.

’Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’ af Glenn Bech

Det var faktisk i slutningen af 2022, at Glenn Bech brød gennem lydmuren med sit poetiske klassekampsmanifest ’Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’.

Pludselig var den før ret ukendte forfatter på alles læber – i Kender du typen, i podcasts og på turné med sin bog, hvor han fortalte om det A- og B-hold, han mener, vi har i Danmark.

”Vi har fået et A- og et B-hold, hvor de, der kan, får private forsikringer, hvis det offentlige ikke fungerer. Som sætter deres børn i privatskoler, hvis folkeskolen ikke er god nok. De, der har pengene kan vælge det til. Og så tænker jeg: ’fællesskabet er ilde stedt, når de stærkeste forlader skuden, fordi de kan finde en anden løsning. Hvem skal kæmpe for folkeskolen, når dem, der har talerøret, selv putter deres børn i privatskoler?’” sagde Glenn Bech i et interview med Fagbladet FOA.

Du kan læse det her.

Foto: Jacob Nielsen

’Når gode mennesker handler ondt – mulige løsninger på et vildt problem’ af Dorthe Birkmose

Danmarks største forråelsesekspert Dorthe Birkmose har sat forråelse på dagsordenen og rejst landet rundt for at holde foredrag om, hvordan professionelle kan ende med at ignorere, svigte og ligefrem ydmyge de børn, ældre, handicappede og andre borgere, som de skal yde omsorg for.

I slutningen af oktober genudgav hun sin bog ’Når gode mennesker handler ondt’ nu med undertitlen ’mulige løsninger på et vildt problem’, hvor hun ser nærmere på, hvordan vi kommer forråelsen til livs.

Fagbladet FOA har interviewet Dorthe Birkmose ad flere omgange, men du kan læse det seneste interview med hende her.

Dorthe Birkmose med et opråb til de tavse vidner.Foto: Robert Attermann

’Ufrihedens pris’ af Dennis Nørmark

Der er alt for mange regler på de danske arbejdspladser. Og regler kvæler folks lyst til at arbejde, selvom de er kompetente og fagligt dygtige. Det mener antropolog, foredragsholder, forfatter og debattør Dennis Nørmark.

I sin bog ’Ufrihedens pris’ interviewer Dennis Nørmark ansatte i både den offentlige og private sektor for at undersøge, hvordan medarbejderes frihed er blevet undergravet på grund af stadig flere meningsløse regler.

En pædagog fortæller i bogen om, hvordan hun i 80’erne sprang rundt i badetøj med børnene i sommervarmen og drak øl med forældrene, når de hentede om fredagen. Det administrative dengang var ikke en større opgave, end at lederen selv kunne tage sig af det.

Du kan læse Fagbladet FOAs interview med Dennis Nørmark om bogen her.

’Lindely’ af Astrid Saalbach

’Lindely’ er baseret på Saalbachs egne oplevelser, da hendes far blev indlagt, udskrevet til forskellige plejecentre og til sidst døde, om omsorgen – eller manglen på samme – og kvinderne, der forsøger at give den.

”Man siger til personalet, at de skal give omsorg, men der er jo ingen, der har tid til at sidde med nogen i hånden, sådan som tingene er nu. Der må man løbe. Jeg har aldrig set nogen løbe så meget som på nogle af de steder, min far var. Især på hospitalet. Og her tænkte jeg, at på en måde er de kvinder helte – og på en måde er er de nyttige idioter.”

Læs Fagbladet FOAs interview med Astrid Saalbach her.

Foto: Jacob Nielsen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev