Annonce

Elsebeth fik 110.000 kroner tilbage i løntjek: ”Fuldstændig vanvittigt”


Da Elsebeth Nakel henvendte sig til FOA i forbindelse med en sygemelding, blev hun opfordret til at få tjekket sine lønsedler. Resultatet chokerede hende.

Annonce

Elsebeth Nakel opfordrer alle andre til at få lavet et løntjek hos deres lokale FOA-afdeling. Privatfoto

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

Elsebeth Nakel kalder selv sommeren sidste år for forfærdelig.
 
Der manglede konstant personale på plejehjemmet Vindeby Pilevej i Svendborg, hvor hun arbejdede som social- og sundhedsassistent. Elsebeth Nakel skulle se til 12 demente borgere, mens hun samtidig måtte hjælpe til på en afdeling med otte mere. Arbejdspresset var ’gigantisk’ og flere gange var hun tæt på at bryde sammen. Og en dag gik det så galt, da en borger pludseligt overfaldt hende:
 
”Det gav mig angst. Jeg kunne ikke sove. Jeg kunne ikke køre på motorvej længere. Jeg var fuldstændig ødelagt,” siger Elsebeth Nakel, der måtte sygemelde sig ovenpå episoden.
 
Elsebeth Nakel opsøgte hjælp hos sin lokale FOA-afdeling, som kørte en arbejdsskadesag og hjalp hende med sin afskedigelse. Samtidig opfordrede de Elsebeth til at få tjekket sine lønsedler for at se, om der skulle være fejl i dem. Elsebeth tog imod tilbuddet og printede sine lønsedler gennem 10 år ud. De fyldte to tykke ringbind, som hun gik op til FOA Sydfyns kontor med.
 
”Min sagsbehandler skulle ikke bladre længe i mine papirer, før han kiggede på mig og sagde, at der var noget helt galt,” siger Elsebeth Nakel.
 
”Jeg havde i årenes løb taget mange ekstravagter, men jeg havde slet ikke opdaget, at jeg ikke havde fået det rigtige beløb udbetalt for dem. I realiteten var det ’kun’ omkring 1.000 kroner om måneden, jeg manglede. Men på 10 år er det jo løbet helt vanvittigt op.”
 
FOA Sydfyn endte med at forhandle 110.000 kroner hjem til Elsebeth Nakel på baggrund af diverse systematiske fejl i hendes lønsedler.
 

Opfordrer andre

Efter Elsebeth Nakel fik et løntjek, skyndte hun sig at fortælle sine kolleger, at de burde få gjort det samme. Hun har nemlig på fornemmelsen, at det ikke kun er hende, der er har penge til gode.
 
”Jeg håber også, at alle der læser den her artikel får lavet et løntjek hos FOA. Det kan ikke være rigtigt, at ens arbejdsgiver kan ’glemme’ 110.000 kroner. Det er faktisk fuldstændig vanvittigt,” siger Elsebeth Nakel.
 
Selvom Elsebeth Nakel ikke har meget godt at sige om sin gamle arbejdsplads, har hun valgt, at hun ikke vil bære nag. Hun er kommet videre, og hun har lagt sit arbejdsliv bag sig:
 
”Det hjælper ikke at være vred eller frustreret, men jeg synes, at det er dybt uretfærdigt. Jeg sidder med en følelse af, at der er blevet gradbøjet nogle overenskomster for at få sorte tal på bundlinjen. Jeg er ikke typen, der vil have hævn, men lige netop her tænker jeg, at det var godt, at de måtte af med de penge.”
 
Hos FOA Sydfyn er man tilfredse med det forlig, de har indgået med Svendborg Kommune på Elsebeth Nakels vegne:
 
”Vi er glade for, at Elsebeth har følt sig tryg med os på sidelinjen. Hos FOA Sydfyn laver vi mange løntjek, og vi har i år allerede hentet over en million kroner hjem til de sydfynske medlemmer,” siger Loke Saxtorff, faglig sagsbehandler hos FOA Sydfyn. Han fortæller, at man kan læse meget om arbejdsforhold ved at kigge på en lønseddel:
 
”Ofte kan vi nærmest aflæse et presset arbejdsmiljø direkte i medarbejdernes arbejdstidsopgørelser. Manglende planlægning er ikke altid kun årsag til mange ændringer i vagtplanen og forkert afregning af løn, men det er ofte også årsagen til dårligt arbejdsmiljø.”
 
I dag er Elsebeth Nakel gået på pension. Hun har dog stadig en del udfordringer efter sin sygemelding:
 
”Hvis jeg har for meget i min kalender, bliver jeg hurtigt træt. Jeg bliver ked af det, og så begynder min angst at rulle. Det er en kedelig måde at gå på pension, men pengene fra løntjekket kan heldigvis hjælpe lidt på det. Da jeg fik dem udbetalt, skyndte jeg mig at booke et par rejser. Jeg skal til New York og til Indien. Jeg håber, at jeg får det bedre, så jeg kan se alt det, jeg har lyst til.”
 
Læs mere om, hvordan du tjekker din lønseddel og får hjælp til løntjek gennem din lokale FOA-afdeling.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev