Annonce

Et væltet vinglas på et bord

Podcast

Dorthe i svært dilemma: Hjælper borger med at købe ni liter kartonvin om ugen


Hvor meget skal man blande sig, når borgere drikker for meget? Fagbladet FOA har samlet de gode råd i podcasten ’Færdigt Arbejde’.

Annonce

”Man kan godt føle sig magtesløs,” siger sosu-assistent Dorthe Schau-Seidler, der medvirker i det nye afsnit af Fagbladet FOAs podcast – om borgere, der drikker for meget. Rasmus Hargaard Breum

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Et glas vin eller en lille en til kaffen. For en del ældre ender nydelsen af alkohol med at udvikle sig til et problem. Og det kan mærkes hos ansatte i ældreplejen.

Hver femte af FOAs medlemmer i ældreplejen møder dagligt borgere, som drikker meget alkohol. Men mange af de ansatte føler sig ikke i stand til at håndtere situationerne. Det viser en undersøgelse fra FOA i samarbejde med Alkohol & Samfund, der er foretaget blandt FOAs medlemmer.

”Jeg dømmer ikke”

Dorthe Schau-Seidler, der arbejder som social og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Odsherred Kommune, besøger jævnligt borgere, hvor kartonvinen eller flaskerne fylder mere og mere. Hun medvirker i det seneste afsnit af Fagbladet FOAs podcast 'Færdigt Arbejde', der handler om borgere, der drikker for meget.

”Det at tage et lille ekstra glas, fordi man er blevet alene eller er ensom, det ser vi tit. Det er ikke noget, der bliver talt så meget om i hjemmeplejen, før det bliver så stort et problem, at det hele er ved at skride,” siger Dorthe Schau-Seidler.

Hun kommer hos en borger, der bestiller tre kartonvin om ugen – 9 liter i alt.

”Jeg dømmer ikke, det er vigtigt. Men jeg taler med vedkommende om det og siger, at jeg er bekymret. Og min erfaring er, at borgerne bliver glade for, at der er nogen, der bekymrer sig.”

Hvad bruger du alkohol til?

I podcastafsnittet medvirker også Bjarne Stenger Elholm, der er daglig leder af Alkolinjen i Alkohol og Samfund. Han anbefaler, at man som fagperson tager en åben snak og for eksempel siger til borgeren: ”Hvad bruger du egentligt alkohol til?”

”Mange drikker for at slukke for en følelse af 'ked-af-det-hed', og derfor er det et sted at starte at få taget den snak.”

Her finder du podcasten

Lyt til afsnittet – eller tidligere episoder – på alle gængse podcastplatforme. Husk også at abonnere på Færdigt Arbejde, så du ikke går glip af nye episoder.

Her finder du ’Færdigt Arbejde’ på de forskellige podcast-platforme:
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev