Annonce

Sten Gad Andersen, pedel fra Kolding - har efter forlig fået en lille million i erstatning efter arbejdsulykke

Tema: FOA hjælper

Sten faldt næsten fire meter og svævede mellem liv og død: Sådan endte hans sag


Kommunen kaldte det ’selvforskyldt’, da Sten Gad Andersen kom ud for en arbejdsulykke. Nu har FOA hjulpet pedellen til en skattefri erstatning på en lille million kroner.

Annonce

Knap fire år efter arbejdsulykken er sagen nu landet med en erstatning på 990.000 kroner til den 66-årige pedel Sten Gad Andersen. Til gengæld mistede han evnen til at arbejde efter sit kraniebrud. Rasmus Hargaard Breum

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Mandag 9. december 2019 havde Sten Gad Andersen udsigt til en helt almindelig arbejdsdag på Kongsbjergskolen i Lunderskov. Sådan gik det ikke. Klokken 13 faldt den dengang 62-årige pedel nemlig ned fra et fladt tag og pådrog sig åbent kraniebrud, fem ribbensbrud og en punkteret lunge.

Ifølge lægerne svævede Sten Gad Andersen mellem liv og død. Han overlevede heldigvis og vendte tilbage til livet efter 18 dage i koma.

”Jeg aner ikke, hvorfor jeg faldt ned. Jeg husker intet fra den dag,” siger han og gentager:

”Intet.”


990.000 i erstatning

Til gengæld vendte han aldrig tilbage til sit arbejde. Ulykken har nemlig betydet, at den nu 66-årige Sten Gad Andersen i dag døjer med blandt andet koncentrationsbesvær og er kommet på seniorpension.

Men det var først forleden, at han efter et årelangt forløb kunne sætte det sidste punktum i sagen. Det skete, da et forlig mellem FOA og arbejdsgiveren Kolding Kommune sikrede ham en skattefri erstatning på 990.000 kroner.

”Og den aftale er jeg glad for. Men jeg har det stadig ikke godt med den måde, kommunen undervejs håndterede det på,” siger den nu tidligere tekniske serviceassistent.

Var på taget hver uge

Den juridiske tvist begyndte allerede få timer efter ulykken. Mens lægerne lagde ham i koma, kom Arbejdstilsynet på besøg på skolen og fik at vide, at Sten Gad Andersen var ’instrueret i’ ikke at gå op på det flade tag.

Men det fremgår også, at han ofte gjorde det, og at ingen havde påtalt det overfor ham. I dag er han stadig fortørnet over, at arbejdsgiveren betragtede ulykken og faldet på mere end 3,5 meter som ’selvforskyldt’.

”Jeg tror, jeg var oppe på det tag to-tre gange hver uge – blandt andet for at hente de bolde, eleverne havde sparket op på taget i frikvartererne. Og ingen havde sagt til mig og mine kolleger, at vi ikke måtte gå derop,” siger Sten Gad Andersen og suppleres af Henrik Jensen, der er socialrådgiver i FOA Trekanten.

”Otte af Stens tidligere kolleger på skolen var villige til at gå i retten og bevidne Stens udlægning,” siger han om den erstatningssag, FOA i september 2021 anlagde mod kommunen.

Sten Gad Andersen, pedel fra Kolding - har efter forlig fået en lille million i erstatning efter arbejdsulykke
Selv om Sten Gad Andersen ikke længere arbejder på Kongsbjergskolen, kigger han hver måned forbi for at hilse på gamle kolleger. Rasmus Hargaard Breum
Sten Gad Andersen, pedel fra Kolding - har efter forlig fået en lille million i erstatning efter arbejdsulykke
Eleverne sparker stadig bolde op på det flade tag. Men nu er der, som påbudt af Arbejdstilsynet, spændt en sikkerhedswire ud for at forhindre nye ulykker. Rasmus Hargaard Breum

Umuligt at føre sådanne sager alene

Det var advokat i FOA, Freja Doctor Hansen, der forberedte og førte retssagen og her arbejdede for at få fastslået arbejdsgiverens ansvar for det uforsvarlige arbejdsmiljø. Men så vidt kom det ikke til at gå, fordi kommunen selv tilbød at indgå forlig.

Det er det forlig, der nu betyder, at Sten Gad Andersen får en kontant erstatning som supplement til den godtgørelse for varigt men og erstatning for tab af erhvervsevne, han allerede har modtaget.

Men det er også et forlig, der betyder, at Kolding Kommune ikke er pålagt det juridiske ansvar for ulykken. Til gengæld måtte kommunen følge det strakspåbud, Arbejdstilsynet langede ud umiddelbart efter ulykken og ’sikre ansatte mod nedstyrtning’, som det blev formuleret i påbuddet.

I FOA Trekanten glæder afdelingsformand Jens Lund sig over, at FOA kunne bistå Sten Gad Andersen med både socialrådgiver og advokat.

”Sådan en sag kan man jo ikke selv føre, og det vil blive meget dyrt at hyre private advokater,” konstaterer Jens Lund.

Ikke det vi havde drømt om

Sten Gad Andersen er da også meget tilfreds med den hjælp, han modtog gennem FOA. I tiden efter ulykken havde han nemlig rigeligt at se til – ud over sin egen genoptræning.

”Min hustru Anne er syv år ældre end mig og var gået på pension, da jeg kom til skade. Allerede den gang var hun så småt ved at udvikle demens og blev meget konfus, da jeg kom på sygehuset. Kommunen lovede hende krisehjælp, men det skete ikke. I stedet blev hun indlagt sammen med mig, og vi forsøgte at få det til at hænge sammen, da jeg var færdig med sygehuset i Kolding og genoptræningsophold i Grindsted. Men det gik ikke. Vi måtte sælge vores lille landsted og flytte i et rækkehus i Vonsild, fortæller Sten Gad Andersen.

Her bor han nu alene. Anne måtte flytte på plejehjem i Kolding, hvor han besøger hende hver eftermiddag.

”Det var jo ikke det, vi havde drømt om. Men nogle gange får man ikke selv lov til at bestemme den slags,” siger Sten Gad Andersen.

Fagbladet FOA har tilbudt Kolding Kommune at kommentere sagen, men HR-chef Per Bo Nørgaard Andersen meddeler via mail, at kommunen ikke ønsker at gå yderligere ind i sagen, da den er landet med et forlig.

”Det er en trist sag. Men for alle tænker jeg, at det er godt, at sagen om erstatning nu har fundet sin afslutning,” skriver Per Bo Nørgaard Andersen.

Sten Gad Andersen, pedel fra Kolding - har efter forlig fået en lille million i erstatning efter arbejdsulykke
Umiddelbart efter Sten Gad Andersens ulykke blev hans hustru Anne lovet krisehjælp af Kolding Kommune. Den modtog hun aldrig. Allerede dengang havde hun tegn på demens, og i dag bor hun på plejehjem og får dagligt besøg af ægtefællen. Rasmus Hargaard  Breum

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev