Annonce

En kvinde har lagt sin arm over skulderen på en ældre mand

’Færdigt Arbejde’ – Fagbladet FOAs podcast om velfærd

’18 år og sexet’ – sådan stod der på det skilt, borgeren købte til Cecilie


Et klap bagi eller en upassende kommentar. Mange ansatte i ældreplejen kender til grænseoverskridende adfærd fra borgere. Men er de bare ’gamle grise’, eller kan der ligge noget andet bag? I det nye afsnit af podcasten ’Færdigt Arbejde’ får du gode råd til at håndtere de dilemmaer, der kan opstå i mødet med borgernes seksuelle behov.

Annonce

Social- og sundhedspersonale og pædagogiske ansatte kan komme i berøring med andre menneskers seksualitet på mange måder. Det kan for eksempel være, når ældre på plejecentre lider af hudsult, ikke kan udleve deres seksualitet og mister hæmningerne. I det nye afsnit af Fagbladet FOAs podcast er der masser af gode råd til, hvordan man kan tale med borgerne om deres behov – før det brænder på. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Skal man sørge for seksuelle hjælpemidler – og gøre dem rent efter brug?

Og skal man bare finde sig i at blive rørt ved af en borger?

Ja til det første og nej til det sidste vil være de korte svar fra sygeplejerske Maria Pedersen, der er master i sexologi og medforfatter til bogen ’Seksuel sundhed og omsorg’, der udkommer 29. september.

Hun medvirker i det nye afsnit af Fagbladet FOAs podcast ’Færdigt Arbejde’, som denne gang handler om plejepersonalets møde med borgernes seksualitet.

Skal turde tage snakken

Maria Pedersen brænder for at formidle sin viden om, hvordan professionelle kan være en afgørende hjælp, når man som ældre eller svækket har brug for hjælp til at udleve sin seksualitet. Hendes erfaring er, at det er et tabubelagt emne, som ikke bliver diskuteret i personalegruppen på samme måde som for eksempel diabetes og sårpleje.

”Ofte taler vi først om borgernes seksualitet, når den er blevet et problem, fordi det har ført til krænkende adfærd. Min kæphest er, at vi skal turde tage den snak i personalegruppen og med borgerne, før den bliver til et problem,” siger hun.

I podcasten medvirker også Cecilie Vilhelmsen, der er social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Tårnby Kommune, og som har oplevet flere situationer af seksuel grænseoverskridende karakter.

Her finder du podcasten

En podcast er en radioudsendelse, du kan høre, når du har lyst.

Man kan lytte til podcast på mobiltelefonen, på en tablet eller på computeren.
Du kan trykke play på afspilleren, der følger med denne artikel, og høre afsnittet og få gode råd til at håndtere de dilemmaer, der kan opstå i mødet med borgernes seksuelle behov.

Men du kan også finde afsnittet – og alle andre afsnit af ’Færdigt arbejde’ – hvis du har et program, for eksempel på telefonen, der kan afspille podcasts.

Har du en iPhone, kan du typisk finde appen ’Podcasts’, som er installeret fra start. Her skal du blot søge på ’Færdigt arbejde’. Så kommer alle afsnit frem, med det nyeste øverst.

Hvis du har en Android-mobiltelefon, kan du for eksempel hente appen Podimo eller appen Spotify.

Hvis du trykker på abonnér i podcast-afspilleren, får du en besked, hver gang der er et nyt afsnit.

Lyt til afsnittet – eller tidligere episoder – på alle gængse podcastplatforme, f.eks.:




+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev