Annonce

Karina Camilla Andersen med bruger

Tema: Snapshot

Det er så meningsfyldt på den her arbejdsplads, at Karina ikke fortæller derhjemme, hvad hun laver


Social og sundhedsassistent Karina Camilla Andersen arbejder som sundhedsfaglig i Kirkens Korshærs varmestue i Vejle, hvor samfundets svageste har et sted at være. Hendes hverdag byder på misbrugsproblemer og konflikter – afsluttet med 45 minutters debriefing. ”Det er et hårdt miljø, men mit arbejde er så meningsfuldt,” siger hun.

Annonce

I sundhedsrummet hjælper Karina Camilla Andersen med sårpleje, medicinhåndtering, kontakt til egen læge og almene sundhedsundersøgelser og pleje. En stor del af jobbet består i at være sammen med brugerne og observere, hvordan de har det fysisk og psykisk. Hvis en bruger er bleg, mere beruset end normalt eller har et sår, spørger hun ind til det. Og hvis det er nødvendigt, inviterer hun dem ind i sundhedsrummet til en dybere snak og undersøgelse. Tor Birk Trads

Af Tor Birk Trads
Journalist

Annonce

En af de socialt udsatte brugere
Socialt udsatte. Brugerne er nogle af de personer i samfundet, som har det sværest. De er ofte afhængige af stoffer og alkohol og har ikke andre steder at gå hen. Varmestuen skal være et frirum, og personalets primære opgave er ikke at få dem ud af misbrug. ”Det vigtigste er, at vi er der for dem og viser omsorg og værdighed,” siger Karina Camilla Andersen.
Stofindtagelse i låret
Stofindtagelsen. Der er fem pladser i stofindtagelsesrummet, hvor brugerne kan ryge, sniffe og fixe deres stoffer. Der er altid en medarbejder til stede, som udleverer ’værktøj’: sterile nåle, sterilt vand, kogekar eller spritservietter – eller hvad man nu har behov for – og kan træde til i tilfælde af overdoser. Stedet giver et rent og værdigt rum at tage sine stoffer i og får samtidig stofferne væk fra parker og baggårde.
Karina Camilla Andersen med bruger
Arbejdsglæde. ”Jeg har altid vidst, at det her var mit område,” siger Karina Camilla Andersen. Selvom det er et hårdt miljø, er det et meget meningsfuldt arbejde. Ud over at brugerne er flinke til at udvise taknemmelighed, så er glæden ved det sundhedsfaglige arbejde stort: ”Når jeg ser et sår hele eller lykkes med at se noget, som sundhedsvæsnet har overset, så ved jeg, at vi har gjort en forskel for dem,” fortæller hun.
Gert Sandfeldt, 51 år og har været aktiv bruger i 22 år
Mit andet hjem. Gert Sandfeldt er 51 år og har været aktiv bruger i 22 år med intravenøst brug. I 10 år før det sniffede han stoffer i weekenderne. Han har brugt varmestuen, siden den åbnede. ”Det er mit andet hjem. Her kan jeg være. Jeg kan få mad, og jeg kan få hjælp, hvis jeg har problemer. Psykiske, fysiske eller sociale. De ansatte hernede er som venner for mig,” siger Gert Sandfeldt.
Debriefing efter en vagt i personalerummet
Debriefing. Livreddende førstehjælp, konflikter og fortvivlelse er en del af jobbet i varmestuen. ”Jeg er stoppet med at fortælle derhjemme om, hvad jeg laver, fordi de aldrig vil kunne forstå det. Det giver bare bekymring,” siger Karina Camilla Andersen, der her sidder sammen med sin kollega, Betina Lund Tindbæk Kristensen. Medarbejderne afslutter hver dag med 45 minutters debriefing, hvor dagens episoder bliver talt igennem.

Varmestuerne

  • Kirkens Korshær har varmestuer i 27 byer i Danmark.
  • Her kan man få dækket basale behov som mad, drikke, hvile og få hjælp til sine problemer hos det social- eller sundhedsfaglige personale, hvis man ønsker det.
  • Varmestuen er et frirum for ligesindede, hvor der ikke er krav til brugerne, men hvor de bliver mødt i øjenhøjde, selvom de ligger ned.
  • Varmestuen har i gennemsnit 60 brugere om dagen
 
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev