Fagbladet FOA har løbende været i kontakt med Birgitte Rahbek Kornum, søvnforsker ved Københavns Universitet, og hun er kommet med fire gode råd til dig, som har svært ved at falde i søvn, vågner meget i løbet af natten eller som bare vil sove bedre:
1. Skab forskel mellem dag og nat
Det handler om at lade hjernen forstå, hvornår det er nat, og hvornår det er dag. Her hjælper man hjernen på vej, hvis man har nået dagens gøremål inden klokken 20. Med det menes, at du skal have indtaget dit sidste måltid, fået lys i ansigtet, trænet og været social. Efter klokken 20 skal du begynde at indstille din krop til, at du skal geare ned og gøre dig klar til nattesøvnen.
2. Få dig et ’putteritual’
Gå helst i seng på samme tid hver aften, og stå op på samme tidspunkt hver morgen – uanset om der står tirsdag eller lørdag i kalenderen, da det er vigtigt for din søvn, at du får samme antal timer hver nat.
3. Undgå at stresse
At falde i søvn skal være en behagelig, positiv oplevelse. Hvis du – allerede inden du har lagt dig på hovedpuden – tænker, at det bliver svært at falde i søvn, er det næsten allerede en tabt kamp på forhånd.
Prøv at gøre oplevelsen af at gå i seng til noget hyggeligt – indret dig hyggeligt, tag en god bog, strikketøj eller en kop te med i seng, og prøv at undgå skærme i sengen. Det skal ikke være stressfyldt at lægge sig til at sove.
4. Vågn op på det rigtige tidspunkt
Når vi overgiver os til søvnen, gennemgår vi forskellige søvnfaser. Nogle er dybere end andre, og det føles rarest, hvis du vågner i en af de lettere søvnfaser.
Hvis du ikke har sat vækkeuret om morgenen, vågner du naturligt i den lette søvnfase. Hvis du derimod sætter uret og bliver vækket, når du er dybere inde i søvnen, kan det være svært at vågne. Det kaldes søvninerti, hvilket betyder, at søvnen hænger lidt i hjernen, og mange voksne føler sig først rigtig vågne en halv time efter, de er stået op.
Du kan overveje at investere i såkaldte opvågningslamper, som stille og roligt lyser dit soveværelse op og slutteligt afspiller din ønskede naturlige opvågningslyd, som kan få dig veludhvilet ud af sengen.
Læs mere om søvnforskerens råd her.