Annonce

Jesper Nielsen og Peter Pedersen sammen i køkkenet

Tema: Snapshot

Serviceassistenter sætter præg på kulturen i nyt superkøkken


Et nyt supersygehus skal selvfølgelig have et superkøkken – med dedikerede medarbejdere til at betjene grovopvasken, tømmerobotten og alle de andre nye maskiner. På Odense Universitetshospital er de i fuld gang med at løfte den opgave – og her er Jesper Nielsen og Peter Pedersen blandt de serviceassistenter, der har været med til at indvie den 3.300 kvadratmeter store arbejdsplads.

Annonce

Indflydelse. Da OUH’s nye produktionskøkken åbnede, meldte Jesper Nielsen (tv.) og Peter Pedersen sig til at være blandt de medarbejdere, der skulle være med til at indvie arbejdspladsen. De lod sig blandt andet lokke af, at der her er samlet flere faggrupper og funktioner, og de ville gerne bidrage til at vælge de rigtige redskaber og til at skabe den bedste kultur og omgangstone. ”Det er sjældent, man får den mulighed for at gøre en forskel,” siger de to, som har været ansat på OUH i henholdsvis 29 og 9 år. Heidi Lundsgaard

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Vognvask
Tømmerrobotten
Automatisering. Tømmerobotten har gjort det nemmere og hurtigere at komme igennem en opvask. Ved hjælp af sugekopper løftes kantinerne fra madvognen og over i opvasken. Den nye stikvognsvasker har også gjort det lettere at håndtere de store gryder, som nu bare skal vippes, når de skal gøres rene. Før måtte der to mand til at løfte dem af. Køkkenets største nyskabelse er dog vognvaskene: ”På otte minutter bliver de både vasket, tørret og kølet ned og kan straks efter fyldes med mad. Før tog det flere timer, før de var klar,” fortæller serviceassistent Peder Pedersen. Og det betyder noget, når der dagligt er 200 madvogne i flow.
Masser af bælgfrugter skal der til
Bæredygtigt. Bælgfrugter rimer på bæredygtig. Og bæredygtig rimer på moderne køkkendrift. Også i OUH’s nye produktionskøkken. Her laves stort set al mad fra bunden i både køkkenet og bageriet. Målet er at lave mad, der passer til målgruppen, og her er retter med bælgfrugter særdeles velegnede til vores personale og pårørende.

Tæt på patienterne

Odenses supersygehus er som andre tilsvarende byggerier ramt af forsinkelser og skader, men det nye hovedkøkken er på plads.

Her produceres maden, som leveres til sengeafsnit og ambulatorier på OUH, Svendborg og Nyborg, til psykiatrien samt til cafeteriaet og patienthotellet.

På Det nye OUH etableres 10 etagekøkkener, hvor faglært personale blandt andet skal modtage, færdigtilberede, anrette og servere den hjemmelavede mad tæt på patienterne og på den måde skabe gode madoplevelser under indlæggelsen.

Indtil hele processen er på plads, kører OUH’s gamle hovedkøkken videre. De medarbejdere, der fortsat er beskæftiget her, flyttes til den tid til det nye køkken.
+
Opfyldning af lageret
Opgaver løses. 12 timer i døgnet – næsten – er der serviceassistenter på vagt i køkkenet på Det nye OUH. De første møder kl. 6, og de sidste får fri kl. 17.54. I det tidsrum spænder deres opgaver over alt fra opvask og rengøring af maskiner til anretning af mad og – som her – hvor Palle Hansen er i sving med opfyldning af lagerrum.
Masser af frikadeller
Velbekomme. Via et elektronisk system har patienterne selv mulighed for at bestille, hvad de ønsker at spise til dagens måltider. Serviceassistent Ulrik Kristiansen og kollegerne er derfor fuldt koncentrerede, når de pakker madvogne, så leveringerne matcher ønskerne. Vognhallen, hvor vognene pakkes, er sidste stop, før maden køres ud til afdelingerne.
Elektronisk menusystem til borgerne
De har blandt andet fået truckcertifikat
Truckere. I køkkenet på Det nye OUH er arbejdsopgaverne for serviceassistenterne alsidige. Jesper og Peter Pedersen er således blandt dem, der har fået truckcertifikat, så de kan betjene palleløfteren og flytte varer fra lageret til køkkenet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev