Annonce

Der er mange sultne munde at mætte

Tema: Snapshot

Alle ret! Åbn munden! Nyd maden!


Når døren til kantinen på Flyvestation Karup åbner klokken 11, vælter det ind med værnepligtige, konstabler, befalingsmænd og civilansatte, som alle har én ting til fælles: De er sultne. Og de bliver sjældent skuffede. Fagbladet FOA har mødt Liv Christensen og Ellen Nielsen, der er vilde med jobbet som køkkenmedhjælpere på Danmarks største militære arbejdsplads.

Annonce

Op mod 3.500 mennesker arbejder på Flyvestation Karup, og køkkenet laver hver dag mad til 800-1.200 personer, som spiser i kantinen eller i en af de 4 satellitkantiner. Derudover leverer køkkenet mad og drikkevarer til møder, kurser, paroler med mere. Flyvestationen blev anlagt af den tyske værnemagt under Anden Verdenskrig og har siden 1950 været hjemsted for det danske flyvevåben. I dag huser området også militære værn som Hæren og Søværnet. Heidi Lundsgaard

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Der bliver grinet hen over disken i kantinen
Sammenhold. Driften af Forsvarets kantiner har i en periode været udliciteret til ISS, men er nu hjemtaget igen. Det har ifølge Liv Christensen betydet noget for sammenholdet: ”Hvis vi lavede fejl, kunne kunderne godt finde på at sige, at det også bare var på grund af ISS. Når det sker i dag, siger de ikke den slags. Det betyder noget, at vi alle er ansatte i Forsvaret.”
Liv Christensen og Ellen Nielsen arbejder i kantinen på Flyvestationen
Stjerner og striber. Liv Christensen (tv.) og Ellen Nielsen har et afslappet forhold til, at de dagligt er omgivet af militærfolk med flotte titler. De to går ikke op i stjerner og striber, men tilstræber at behandle alle kunder ens uanset placeringen i det militære hierarki. Den afslappede attitude går igen i den titel, som de har givet sig selv: ”Vi kalder os diskdullerne,” griner de.
Der laves frikadeller på Flyvestation Karup
Deller, der dur. Kampen mod madspild fylder meget i Karup-køkkenet, hvor den øgede interesse for vegetariske og veganske måltider også mærkes. Men det er stadig flæskestegssandwich og frikadeller, der hitter mest. Køkkenet har én gang forsøgt sig med en kødfri dag. Det var ikke populært.
Der laves frikadeller på Flyvestation Karup
Tak for kaffe. På de stille dage laver Ellen Nielsen 10 liter kaffe. På de meget travle dage runder hun rask væk 200 liter. ”Hvis kaffen ikke er klar til tiden, udbryder der krig,” siger hun. Ud over at lave kaffe og stå ved kassen i kantinen er hun blandt andet ansvarlig for at have overblik over beholdningen af mælk og drikkevarer og bestille varer.
Der skal fyldes op på de mange kaffemaskiner, der findes på flyvestationen. Det gøres naturligvis i bil med forsvarets logo på
Tour-de-kaffeautomat. Flyvestation Karup råder over et areal på cirka 3.000 hektar, hvilket svarer til cirka 6.000 fodboldbaner. Det kan sagtens tage det meste af en arbejdsdag at tage turen rundt for at tilse og fylde 29 kaffeautomater 22 forskellige steder på flyvestationen.
De fire spisende giver kantinen fem stjerner
Seks stjerner. På en skala fra et til seks giver flyverkonstablerne Anna Petersen, Andreas Zografos, Nikolaj Bremer og Jonas Ernlund topkarakter til kantinen: ”I forhold til alt andet i Forsvaret er det her over en femmer. Her er flere valgmuligheder, der bliver gjort noget ud af anretningen, og stemningen er fin,” lyder det i deres anmeldelse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev