Annonce

Stine Winther og Stefanie Staal Pedersen går med deres rengøringsvogn

Tema: Snapshot

Her skal ingen slides ned


Rengøring må ikke gøre ondt og skal ikke slide unødigt på kroppen. Det er tankegangen på Gråsten Plejecenter, som har fået Sønderborg Kommunes Arbejdsmiljø- og Sundhedspris for indsatsen med at forebygge arbejdsskader og sygefravær hos de husassistenter, der gør rent. Godt udstyr og opfindsomhed har været nøglen til de positive forandringer.

Annonce

Tor Birk Trads

Af Tor Birk Trads
Journalist

Annonce

Billede af en i-mop.
Moderne gulvskrubbe. iScrub afrenser gulve både i bad, gangarealer og køkkenet. Faktisk på alle gulvoverflader til afrensning. Den har et batteri med 2,5 times driftstid og en børste, der roterer med en hastighed på 400 omdrejninger pr. minut.
Billede af håndstøvsuger
Ledningsfri. Fraværet af ledninger minimerer risikoen for, at de ældre borgere snubler i dem. Rygstøvsugeren har 60 minutters driftstid og en særlig boost-funktion, når der skal suges ekstra kraftigt. Håndstøvsugeren kan det samme, men er lidt mere handy. Den er ikke så kraftig, men er mere fleksibel til de områder, hvor den store støvsuger ikke kan komme ind
Billede af en i-scrub.
Selvdoserende. iMop har 3 arbejdsgange: Den doserer selv vandet, vasker med børsterne og suger vandet op med en lille støvsuger. Den har 2 børster, der roterer modsat retning af hinanden med 350 omdrejninger i minuttet med et tryk på 22,5 kg. Dens batterilevetid er 60 minutter, og den kan rengøre mere end 1.000 kvadratmeter i timen.
billede af for fugtede klude.
Færre vrid. Når kludene vaskes, bliver de centrifugeret ved 400 omdrejninger i minuttet og derefter lagt direkte i en plastikboks med låg. På den måde holder kludene den perfekte fugtighed hele dagen, og husassistenterne slipper for at gennemføre op mod 100 manuelle vrid om dagen.
Henrik Weber
Mindre slid. Det er vigtigt for serviceleder Henrik Weber, at medarbejderne ikke bliver slidte, så de må forlade arbejdsmarkedet og ikke kan nyde deres pension. Han har for nylig sagt farvel til en ansat, som måtte gå på førtidspension med ødelagte hænder, fordi hun på tidligere arbejdspladser har vredet klude og brugt en manuel moppefremfører. ”Det er min pligt at sørge for godt udstyr og at sikre, at hjælpemidlerne bliver brugt korrekt. Det koster ekstra med kvalitetsudstyr, men jeg er ikke i tvivl om, at det betaler sig. Der skal ikke mange sygedage til, før investeringen er tjent hjem. Tidligere blev sygdom ofte begrundet med ondt i ryggen og ømme led. Den slags sygefravær har vi faktisk ikke længere,” siger han.
Portræt af Stefanie Staal Pedersen
Færre kræfter. ”Jeg er ikke øm i knogler og led, når jeg har brugt det gode udstyr. Eksempelvis med listefiks, hvor vi ikke skal kravle længere. Eller vores iScrub, hvor vi tidligere skulle afrense badeværelsesgulve med en manuel gulvskrubbe. Nu skal vi bare tænde for maskinen og holde ved styret, så rengør den på en måde, som kroppen slet ikke kan klare. Jeg bruger ingen kræfter, men når meget mere,” siger husassistent Stefanie Staal Pedersen.
Stefanie Staal Pedersen bruger listefixen
En tur hos smeden. 2 husassistenter plejede at kravle rundt i 2,5 dage for at aftørre lister i det store hus. Det var hårdt, og dagen derpå smertede kroppen. De kunne ikke finde et passende hjælpemiddel, så efter en snak med den lokale smed bukkede de en tavlemoppe, så den passer til en liste. I dag er listeaftørring blevet en smertefri del af den daglige rutine på Gråsten Plejecenter.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev