Annonce

lokalløn kort 2023 infogram

Tema: Lokalløn

Se kortet: Så store er de geografiske lønforskelle blandt pædagogisk personale


Nogle kommuner åbner posen med lokale lønkroner, mens andre ser ud til at have glemt, at lokalløn eksisterer.

Annonce

I bunden af artiklen kan du se, hvor stor den gennemsnitlige lokalløn er for en række af FOAs faggrupper i din kommune eller region. Infogram

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

23.500 kroner om året. Så stor er forskellen i lokalløn på den kommune, som giver mest og den, der giver mindst til pædagogmedhjælperne. For dagplejerne er beløbet 34.000 kroner, mens det for pædagogiske assistenter er helt oppe på 35.600 kroner om året.

Det seneste år har omtrent halvdelen af kommunerne skruet op for lokallønnen, mens den er skrumpet i de resterende.

Helt i toppen har Rebild Kommune fordoblet lokallønnen for både deres pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og dagplejere.

I Herning er virkeligheden den modsatte. Her har kommunen taget lokale lønkroner fra alle tre faggrupper, og dermed er lokallønnen for de tre grupper blandt landets absolut ringeste.

Styrket fokus på lokalløn

De markante forskelle viser med al tydelighed, at der i mange kommuner venter hårdt arbejde forude, siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

”Nogle steder skraber man virkelig bunden, og man ser ud til at have glemt, at lokalløn er penge, som FOAs faggrupper selv har finansieret. Og de penge er ikke bare forsvundet, så vi skal ikke acceptere begrundelsen, at der ’ingen penge er at forhandle om’, for det passer ikke,” siger næstformanden.

I erkendelse af at en lang række af FOAs faggrupper ikke får tilstrækkelig lokalløn, søsatte FOA tilbage i 2020 et lokallønsprojekt. Foreløbige resultater viser, at det øgede fokus betaler sig, vurderer Thomas Enghausen:

”I 11 ud af 17 kommuner er lokallønnen til pædagogiske assistenter for eksempel steget, så det ser ud til at virke, når vi går systematisk til værks, og derfor har vi også udvidet projektet til at tælle endnu flere FOA-afdelinger.”

På de to danmarkskort herunder kan du tjekke, hvor stor lokallønnen er for en række af FOAs faggrupper i kommuner og regioner – blandt andet for pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter.

Bemærk, at du vælger anden faggruppe ved at bruge pilene øverst i kortet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev