Det handler om nok søvn. Altså nok timer i døgnet, hvor du ligger med lukkede øjne under dynen.
Det handler altså ikke om, hvornår de timer ligger, siger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, der er søvnforsker ved Københavns Universitet, hvor hun især forsker i søvnløshed og har skrevet bogen ’Forstå din søvn’, inden hun slår fast:
”Middagssøvn for eksempel er ikke dårlig søvn, overhovedet, og nattevagter er som sådan ikke problematiske for helbredet, bare man sover nok på et andet tidspunkt.”
Læs også: For få taler med chefen om søvn
Krop og hjerne renser ud
Et midlertidigt søvnunderskud i nogle år med for eksempel små børn er ikke farligt, understreger hun. Det er, når det står på i mange år, at en øget helbredsrisiko opstår.
Når vi mangler søvn, bliver vi mere modtagelige over for infektioner, risikoen for psykiske problemer bliver større, og søvnmanglen går også ud over kroppen, når den har varet for længe – for eksempel kan vi få sværere ved at tabe os.
”Vi får sværere ved at styre følelser, sværere ved at træffe beslutninger, vi kommer måske til at skælde mere ud og blive mere urimelige. For hjernen har brug for søvnen til at genopbygge og reparere sig selv,” siger Birgitte Rahbek Kornum.
Læs også: Ekspert: Søvn er afgørende for børns indlæring
Kun når du sover
Der er nemlig nogle processer, der kun kan foregå under søvn, understreger Birgitte Rahbek Kornum.
”Det er her, hjernen bliver renset for affaldsstoffer og forbindelserne mellem hjernecellerne bliver justeret ind og man integrerer ny viden med den gamle. Manglende søvn gør, at hjernen ikke bliver helt toptunet. Netværket kører ikke helt så skarpt, hvis man kan sige det sådan,” siger hun.
Derfor giver Birgitte Rahbek Kornum her fem gode søvnråd til dig, der arbejder på skiftende tidspunkter, til dig, der har svært ved at falde i søvn eller vågner midt i det hele. Eller til dig, der bare gerne vil sove godt.