Annonce

1200 tr er samlet i fredericia til løntræf

Tema: OK24

Flere kroner: Tillidsvalgte ruster sig til lønkampen


Over 1.200 tillidsvalgte mødes for at finde fejl på lønsedler, tilkæmpe sig mere i lokalløn og øge forventningspresset på OK24-forhandlingerne.

Annonce

Messe C i Fredericia danner rammen for to dages løntræf. Der skal flere kroner på lønsedlerne, og det er der mange veje til – fra at finde fejl på lønsedler til at lægge maksimalt pres på de folkevalgte på Christiansborg. Tobias Stidsen

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Under mottoet ’Gør lige noget ved lønnen’ har FOA sat godt 1.200 tillidsfolk i stævne under de store røde, orange og lilla faner i Messe C i Fredericia.
 
”Vi skal gøre noget ved lønnen. FOAs medlemmer er selve kittet i velfærdssamfundet, men det afspejler sig ikke rigtigt i lønnen,” siger forbundsformand Mona Striib i sin velkomsttale.
 
FOA kunne næppe have drømt om et bedre tidspunkt til at afvikle et stort træf med løn som omdrejningspunkt. Løn er et yderst presserende emne for FOA-medlemmer landet over. Og politisk fyger det med opsigtsvækkende udmeldinger om de 560.000 offentligt ansattes løn.
 
Det er dog langt fra udelukkende storpolitik, der er på dagsordenen. En stor del af træffet er helliget arbejdet med at løfte organisationens kunnen og viden, når det handler om at finde eksempelvis manglende tillæg på lønsedler, sikre nyansattes startløn samt opnå en større skive af løn-lagkagen ude i kommunerne.
 
- Hvordan kommer FOAs medlemmer til at mærke, at FOA holder et træf for de tillidsvalgte?
 
”Det gør de ved, at vi bruger fællesskabets styrke ved at sikre, at FOA får mere ud af de aftaler, vi har indgået – og at vi får en bedre andel af lokallønnen. Vi skal også blive bedre til at tjekke løn, så vi på sigt kommer til at se færre fejl på lønsedlerne,” siger forbundsformand for FOA Mona Striib.
 

Presset af stigende priser 

En medlemsundersøgelse fra FOA viste for nylig, at hvert fjerde FOA-medlem har droppet at købe nødvendige ting, fordi de ikke har råd. Nogle må for eksempel fravælge nyt tøj eller et tandlægebesøg, mens andre må opgive at få repareret en ødelagt vaskemaskine. Især enlige forsørgere har prøvet at stå i den situation.
 

Læs også: Sofie er enlig forsørger: ”Alt er steget undtagen lønnen”

”Med de stigende forbrugspriser, som mange medlemmer mærker i deres hverdag lige nu, er dialogen om løn vigtig. Overenskomstforhandlingerne på det private område nærmer sig, og det samme gør forhandlingerne i 2024 for de offentligt ansatte,” siger Mona Striib.
 
Op til forhandlingerne i 2024 vil FOA arbejde på at sætte et anerkendende spotlys på de medarbejdere, der sikrer velfærden i Danmark. I går søsatte FOA en kampagne, der understreger, at de medlemmer, der løfter velfærden, selv fortjener at blive løftet – med anerkendelse, arbejdsvilkår og løn.
 
En undersøgelse fra FOA har netop vist, at ni ud af 10 af FOA-medlemmer føler sig anerkendt af borgere og pårørende – men ikke altid af samfundet generelt. Her føler 51 procent sig ikke anerkendt.
 

Løn er et hot emne

FOAs kampagne for værdien af FOAs medlemmer og løntræffet for tillidsvalgte foregår på et tidspunkt, hvor de offentligt ansattes løn debatteres livligt blandt partierne på Christiansborg og i medierne.
 
Statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet, at der er flere lønkroner på vej til de offentligt ansatte, men hun sætter ikke navn på de personalegrupper, der kan se frem til større beløb på lønsedlen. Det sker med argumentet om, at det skal gøres ’ordentligt og ansvarligt’ – hvilket vil sige i respekt for Lønstrukturkomiteens igangværende arbejde og for arbejdsmarkedets parter, der forhandler lønnen.
 
I søndagens tv-debat for statsministerkandidater på DR1 var det tætteste, Mette Frederiksen kom på at sætte navn på konkrete grupper, dette: ”Det er dem (de medarbejdere, red.), vi har behov for.”
 
Dertil kommer, at regeringen vil gøre op med de store beløb, der bruges på vikarer på landets sygehuse. Pengene er givet bedre ud, hvis de går til de fastsatte, lyder meldingen.
 
”Jeg er glad for statsministerens udmelding. Men jeg vil gerne advare mod, at løndebatten bliver hysterisk. Det er jo almindelig kendt, at Christiansborg sidder for bordenden og skaber den økonomiske ramme, når vi forhandler løn i den offentlige sektor,” siger Mona Striib.
 
- Man kan vel også se både kampagne og løntræf som et kraftigt signal om at opprioritere FOAs medlemmer? Altså også et signal til en ny regering efter et folketingsvalg?
 
”Ja, og det er derfor, at vi i den grad peger på medlemmernes værdi. Og det bliver vi ved med at gøre. Det er ikke a piece of cake – det bliver et langt sejt træk.”

Løntræffet: Kampen for din løn

FOA kæmper for, at medlemmerne får mere i løn. Det sker ved de centrale forhandlingsborde, og det sker ude på arbejdspladserne.
 
Flertallet af FOAs medlemmer skal have nye overenskomster i 2024, og forarbejdet er i fuld gang.
 
Den 5. september 2022 skød FOAs anden del af en stor kampagne i gang, som gør opmærksom på værdien af medlemmers arbejde.
 
Som en del af kampagnen samles 1.300 deltagere til løntræf for tillidsfolk den 6.-7. september i Fredericia. Planen er, at de vender kloge og kampklar retur – med mod på at forhandle lønnen op.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev