Kan nye titler redde social- og sundhedsassistenternes image?
Kan et nyt navn gøre, at andre ikke tror, at social- og sundhedshjælpernes arbejde kun går ud på nedre toilette?
Ideen skal i hvert fald drøftes, lyder det i en ny analyse fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd, der danner baggrund for en helt ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen, der skal få danskernes øjne op for alle de gode fortællinger, social- og sundhedsfagene rummer.
I analysen bliver der foreslået 31 indsatsområder – blandt andet at social- og sundhedsmedarbejdernes titler skal vendes igen. Samlet set skal de 31 områder gøre op med, at mange danskere har fordomme og et negativt billede af social- og sundhedsfagene. Og at det billede påvirker rekrutteringen til fagene i negativ retning, så at nogle vælger uddannelsen fra, mens andre hopper fra fagene efterfølgende.
Læs også: Professor om udenlandsk arbejdskraft i ældreplejen: Ikke en holdbar løsning
Astrid Krag åben for forslaget
”Vi har brug for at tiltrække mange unge mennesker til de spændende arbejdsopgaver, så vi kan få den faglige kvalitet og værdige pleje, som vi ønsker. Det kræver bedre forhold for medarbejderne og højere status i samfundet,” siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.
For selv om antallet af ansøgere til social- og sundhedsuddannelserne i år steg med cirka 10 procent i forhold til sidste år, vil der blive brug for endnu flere medarbejdere på sundheds- og ældreområdet i fremtiden i takt med at medarbejdere går på pension, mens et stigende antal ældre øger behovet for medarbejdere i både ældrepleje og sundhedsvæsen.
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) er åben for at ændre navnet på sosu-uddannelsen og -faget, hvis det er det, der skal til, siger hun til DR.
”I mange andre lande ville vores social- og sundhedsassistenter hedde noget med ’sygeplejerske’, og jeg er helt åben over for, hvis der kunne være en vej at gå, i forhold til at overveje om tiden er løbet fra ’social- og sundhedsassistent’,” lyder det fra ministeren.
Læs også: Rådmand vil se på løntillæg efter enkelt overnatning på plejehjem
Det vigtige er det, man gør
Men lige præcis at ændre titlerne, tror Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, ikke meget på.
”Vi har to uddannelser, som vi har haft siden 90'erne, og jeg synes, vi er på vej til at få etableret de to som stærke navne i sundhedsvæsenet, som nogle, der har en virkelig vigtig rolle. Hvis vi ændrer på titlerne, kan vi starte forfra, det er jeg helt overbevist om,” siger Torben Hollmann.
For han mener ikke, at der er navnet i sig selv, der giver identitet.
”Identiteten er noget, man arbejder sig til ved at være fagligt dygtig, ved det man gør og det, man føler sig som. At man drager omsorg for andre mennesker, både psykisk, fysisk og socialt. Det er det, der efter min mening giver identiteten, ikke den titel, man har,” mener han.
Læs også: Det er en ’samfundspligt’ at anerkende personalet, siger Jan efter nye skræktal om sosu-mangel
De gode historier skal frem
Derudover kalder VIVEs analyse på både refleksion – og også en vis portion selvrefleksion, mener Torben Hollmann, der er helt enig i de resterende 30 indsatsområder.
For der er mange gode fortællinger i fagene, og de skal ud.
”Mange af forslagene, for eksempel at fortælle om opgavernes kompleksitet og den faglighed, de kræver, arbejder vi på kontinuerligt,” siger han og understreger, at image ikke kun er noget, man får.
”Image er i høj grad noget, man skaber sig, og det skal vi gøre mere ud af. Både vi som fagforening og de medarbejdere, der arbejder i fagene, skal ud at fortælle om det job, medarbejderne udfører hver dag – og som ingen af os kan undvære.”
Du kan læse hele VIVEs analyse her.