Annonce

Carsten lukker øjnene med en af børnene

Tema: Snapshot

’Hører du klokken, Jonas?’


At lytte med hele kroppen. At mærke de små øjeblikke af ro og fordybelse og ikke tænke på alt det praktiske som havegangen, der skal fejes eller legetøjet, der skal ryddes op. Carsten og Louise Leitner har efteruddannet sig i mindfulness og bruger teknikkerne i deres dobbeltdagpleje i Odense. ”Vores ro smitter af på børnene.”

Annonce

Lyt godt efter. Mindfulness kan være en fokusering på sanseindtryk – som lyd. Jonas er som den første vågnet fra middagslur, så der er ro i huset. Karsten Leitner finder en klokke frem, og Jonas er helt med på at lytte med hele kroppen. Simon Jeppesen

Af Simon Jeppesen
Journalist

Annonce

Carsten og Louise Leitner har hver fire dagplejebørn i alderen 6 måneder til 2 år og 10 måneder.

De har begge taget uddannelsen ’Mindful dagplejer’ og er efter det begyndt at meditere i deres fritid.

Louise, der er uddannet social- og sundhedshjælper, har været dagplejer i 13 år. Carsten har været dagplejer i to år og starter på uddannelsen til pædagogisk assistent til september. Inden da arbejdede han som elektriker, hvor han gik ned med stress to gange.

Han oplevede samværet med børnene som medicin og tog springet til at blive dagplejer efter mange samtaler med sin kone og hendes chef. Og han har ikke fortrudt.

Barn med puttebamse
Puttebamse. Et af de faste ritualer er, at Louise sætter puttebamsen forskellige steder på Olivias krop, så hun fokuserer på den del af kroppen, hvor bamsen sidder. Det hjælper til at falde til ro inden middagsluren, og det lærer børnene, at man med sin opmærksomhed og koncentration kan påvirke sin sindsstemning.
Carsten strækker ud med en af børnene. Solhilsen.
Solhilsen. ”Solen står op. Og varmer vores krop. Helt ned til tæerne. Jeg kan ikke lade være med at smile.” Remsen synges til en serie af bevægelser, der er en forsimplet udgave af solhilsnen, kendt fra yoga. Om mandagen laver Carsten og Louise den med hver enkelt barn 4-5 gange som en meditation for at komme i gang med ugen. De øvrige dage laver de øvelsen med børnegruppen samlet.
barn med 'pop it' plade
Koncentration. I Karsten og Louises dagpleje er det populært med ’Pop It plader’, når et barn er ’oppe at køre’ og har brug for at falde lidt ned. Pladerne bruges også til at skabe ro ved bordet inden spisning.
Sæbeboblemaskinen er i brug
Fang boblerne. Børnene er meget fascinerede af de flyvske og skrøbelige sæbebobler. Den slags aktiviteter, hvor de er helt fokuserede, prøver Carsten og Louise at skabe i deres hverdag med børnene.
Mindfull madlavning med en af børnene
Meditativ bagning. At ælte dej og pensle boller kan give en fordybelsesstund med et enkelt barn, mens den anden voksne laver en aktivitet som at synge med de øvrige børn.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev