I 2019 gik den nuværende regering til valg på at løfte psykiatrien med en 10-års plan. Nu godt tre år senere er forhandlingerne i gang. For bordenden sidder sundhedsminister Magnus Heunicke, der på
sin facebookprofil inden forhandlinger endnu en gang slog fast, at der er hårdt brug for at lande en ny psykiatriplan.
”Opgaverne i psykiatrien vokser. Hver tredje dansker får brug for psykiatrisk behandling på et tidspunkt gennem livet og ofte tager det for lang tid at blive udredt og få den rette behandling,” lyder det blandt andet fra Magnus Heunicke.
Læs også: Psykiatrien skal løftes markant: ”Alle kan se den brændende platform”
Forud for forhandlingerne har regeringen nedfældet et papir med 12 målsætninger, der tydeligvis er inspireret af
de 37 anbefalinger til en ny psykiatriplan, som Sundhedsstyrelsen kom med først på året.
Utilstrækkelig kvalitet
At psykiatrien står med store udfordringer, er der bred enighed om. I rapporten fra Sundhedsstyrelsen betegnes det psykiatriske system som både utilstrækkeligt og usammenhængende, hvilket rammer både borgere, pårørende og medarbejdere.
Og tidligere på året kunne Fagbladet FOA for eksempel fortælle, at der sidste år var 31 socialpsykiatriske bosteder, der tilsammen fik 41 strakspåbud af Arbejdstilsynet, fordi vold og trusler udgjorde en risiko for de ansatte.
”Jeg er altid optimistisk, og jeg tror også, at der lander en aftale, men det afgørende bliver, hvor modig man er som politiker. Der er ikke afsat økonomi, men det har tidligere været ude, at det vil koste 4-6 milliarder kroner. I virkeligheden mangler vi jo data på, hvor mange penge, der skal bruges, og hvor de vil finde dem,” siger sektorformand Torben Hollmann og fortsætter:
”Så nu handler det om økonomi og prioritering. Der skal sættes en retning, så kommuner og regioner kan komme i gang, så FOAs medlemmer kan udføre et godt stykke arbejde.”
Vil vedtage forpligtende aftale
De første to målsætninger på regeringens oplæg handler om børn og unge, men Torben Hollmann slår fast, at det ikke ’må stoppe her’.
”Det er fint, at de kigger på børns trivsel og forebyggelse først, men vi skal huske, at der er mange i psykiatrien, som ikke er børn, som har det rigtig skidt, og som fortjener en bedre behandling. Vi kan se, at hver fjerde udskrivelse resulterer i en genindlæggelse inden for 30 dage, og det er ikke okay. Vi er ikke gode nok til at behandle dem, der har det allersværest. Og det skal vi have gjort noget ved, for det er også nogle af dem, der skaber de største udfordringer for vores medlemmer,” siger Torben Hollmann.
Første forhandling til en ny psykiatriplan var onsdag den 24. august. Der er indkaldt til nye forhandlinger den 6. og 9. september. Sundhedsministerens mål er, at der vedtages en række forpligtende målsætninger for, hvor psykiatrien skal være om 10 år.
”Forpligtende fordi vi kun sammen kan forfølge målet om en bedre psykiatri og afsætte de midler og den opmærksomhed, som udfordringerne i psykiatrien fortjener. Derfor skal psykiatrien være et fast fokus og bør være en løbende prioritet på finanslovene over de næste mange år, og udviklingen skal følges tæt af vores myndigheder i samarbejde med eksterne eksperter,” skriver Magnus Heunicke i sit opslag på Facebook.