Annonce

MS pris. Portræt af vinder Annelise Eisenreich

Se reaktionen, da Annelise som den første modtager ny hæderspris


66-årige social- og sundhedshjælper Annelise Eisenreich er den første nogensinde til at modtage en ny pris, der anderkender sundhedspersoners arbejde med sclerosepatienter. 

Annonce

Vinderen af prisen uden foran Rødbo Bosted i Ballerup, hvor hun som social- og sundhedshjælper arbejder til daglig.    Helle Kjærsgaard

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

“Tillykke! Du har vundet årets MS Pris,” siger direktør i Scleroseforeningen, Klaus Høm, til social- og sundhedshjælper Annelise Eisenreich, som er blevet overrasket med beskeden på sin arbejdsplads, Rødbo Bosted.
 
Prisen gives for første gang i år, og den skal være med til at sætte fokus på – og hylde omsorgspersonale, der hver dag gør en ekstra indsats for mennesker med sclerose. 
 
Og det har Annelise Eisenreich i den grad gjort, mener udvælgelseskomitéen. 
 
“Det er en pris, der gives til en social- og sundhedshjælper, som betyder noget helt særligt for et menneske med sclerose. Vi har spurgt alle vores medlemmer i hele landet, om de har nogen, der betyder noget helt særligt. Og så har der siddet en udvælgelseskomité, som har set på indstillingen af dig og ikke har været i tvivl om, at du skal være den første vinder af MS Prisen,” lyder det fra Klaus Høm.
 
“Nu bliver jeg helt rørt,” siger social- og sundhedshjælper Annelise Eisenreich, hvorefter alle hendes kolleger, der er mødt op til overrækkelsen, giver hende en stor klapsalve.
 
 
 

‘I en helt særlig klasse’

I indstillingen skriver sclerosepatienten Jesper blandt andet om vinderen: ‘Jeg er svær at forstå pga. sclerosen. Hun har udviklet en slags læbeaflæsningsteknik, så hun selv efterligner bevægelserne og dermed forstår hvad jeg siger.‘ 
 
Og det er ikke noget, der er kommet til på en dag. 
 
“Det jeg gør, det er, at jeg lægger en masse tålmodighed og noget tid i at forstå, hvad Jesper siger, fordi han har svært ved at få lyd ud af munden,” siger Annelise Eisenreich.
 
“Jeg gør, hvad jeg kan for, at Jesper skal få så normalt et liv, som er muligt med de ressourcer, han har.” 
 
Nu har Annelise Eisenreichs stræbsomhed blevet anerkendt – nu af andre end af indstilleren selv. 
 
“Jeg ved jo godt, at Jesper er glad for det, jeg gør. For det siger han jo masser af gange. Også selv. Og det rører mig da, at han også kan mærke, at jeg gør en forskel,” siger Annelise Eisenreich, der kneb en tårer eller to, da direktøren læste Jespers ord højt for hele arbejdspladsen.  

I dag, 30. maj, er det World MS Day (World Multiple Sclerosis Day) og årets vindere, der tæller en sygeplejerske udover Annelise, og deres indstillere er inviteret til et arrangement i anledning af dagen, hvor de får overrakt prisen live på scenen.
Med prisen følger desuden 5.000 kroner.

Jespers indstilling

Annelise er den dygtigste sosu, der nogensinde har passet mig. Hun er den i verden, der bedst kan forstå hvad jeg siger, bedre end familien.

Jeg er svær at forstå pga. sclerosen. Hun har udviklet en slags læbeaflæsningsteknik, så hun selv efterligner bevægelserne og dermed forstår hvad jeg siger. Hun ledsager mig til det jeg gerne vil, fx koncerter og biograf.

Hun er den første der fornemmer, at nu er der en blærebetændelse på vej og reagerer på det. Hun tager med mig på hospital, hun har styr på alle symptomer og udvikling i sygdommen. Hun bruger alt hvad hun kan af ledsagetimer, så jeg ikke skal ligge alene på hospitalet uden at kunne tilkalde hjælp, det gør mig så utryg.

Hun sørger for, at jeg får min sondemad og mine tre respirationsmaskiner, det har hospitalet ikke rutine i og de når det ikke. Oveni alt det har hun et godt humør og vi har den samme humor. Hun er simpelthen i en helt særlig klasse og fortjener at vinde denne pris.

Derfor nominerer jeg hende.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev