Annonce

Restaurant Højgaarden

Tema: Snapshot

”Kunne jeg bede om lidt mere rødvin? Med alkohol, tak!”


Hver tredje onsdag forvandler forsamlingshuset på Plejecenter Højgården i Farsø i Vesthimmerlands Kommune sig til en vaskeægte restaurant. Her kan beboerne bestille en treretters menu, der stimulerer sanserne, sætter samværet i centrum, og hvor hver mundfuld vækker appetitten og giver omsorg.

Annonce

89-årige Frida har set frem til at restauranten åbnede op på ny, hvor hun her får sig en wienerschnitzel med et glas rødvin.  Tobias Stidsen

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

Tomater formet som sommerfugle. Lysegrønne servietter. Nystrøgne skjorter og opsat hår. Det er dagen, som mange af beboerne, og ikke mindst de ansatte, har set frem til længe: Dagen, hvor forsamlingshuset på Plejecenter Højgården i Farsø for anden gang slår dørene op og byder på en valgfri treretters menu. 
Restaurant Højgaarden
Tobias Stidsen
Restaurant Højgaarden
En af de restaurantgæster, der har glædet sig særligt meget, er 89-årige Frida. Hun har fundet sin mors gamle elfenbenshalskæde frem fra gemmerne. 

”Jeg er jo i byen,” som Frida forklarer. Hun nipper til sin vin og drager et nydelsessuk. 

”Det er mit første glas rødvin i to år. Jeg synes, rødvin skal passe til maden, og det gør den i dag,” smiler hun og tager en bid af sin wienerschnitzel med brasede kartofler, ærter og smørsovs. 
Restaurant Højgaarden
Tobias Stidsen
Restaurant Højgaarden
Tobias Stidsen
Restaurant Højgaarden
I den anden ende af langbordet sidder Arne, der har valgt hakkebøf. Social- og sundhedsassistent Lone Bunde er hans borddame og har taget hans hånd i sin. 

”Du har spist godt i dag, Arne,” siger hun og kigger på Arnes tallerken, hvor der fortsat ligger en halv hakkebøf. 

”Det er meget mere, end han plejer at spise. Generelt har vi mange småtspisende beboere. Men det her koncept med farver, dufte og smage, der vækker appetitten – det kan noget,” siger Lone Bunde, der i dagens anledning har byttet arbejdstøjet ud med tøj fra sit private klædeskab. 
Restaurant Højgaarden
Tobias Stidsen
Restaurant Højgaarden
Social- og sundhedshjælper Anni Aagesen var med første gang, Restaurant Højgården slog dørene op tre uger tidligere. Hendes beboere taler stadigvæk om, hvor fantastisk det var. 

”Stærke fælles oplevelser skaber dybe, trygge relationer. Og det er dem, der giver livskvalitet,” siger Anni Aagesen og bliver afbrudt af Birte, der vifter med sit vinglas, mens hun spejder efter en fra køkkenpersonalet, der også fungerer som tjenere. 

”Kunne jeg bede om lidt mere rødvin? Med alkohol, tak.”

Restaurant Højgården

  • Kostansvarlig Anja Isabell Pedersen er initiativtager til Restaurant Højgården, der hver tredje onsdag forvandler forsamlingshuset på plejecentret til en restaurant og byder på en treretters menu (de kan vælge mellem tre forretter, tre hovedretter og tre desserter).
  • Beboerne modtager på skift en invitation. Hus for hus. Når dagen kommer, hjælper plejepersonalet med at give beboerne fint tøj på, ligesom de også selv bliver bedt om at skifte fra arbejds- til privattøj.
  • Køkkenpersonalet skaber et langt bord, som de pynter med servietter, blomster, menukort og små efeu, der fungerer som bordkort. Der er tænkt på alle sanser: Farver, smag og duft.

Kilde: Kostansvarlig Anja Isabell Pedersen

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev