Annonce

Portrætbillede af Gitte Hejberg

Debat 

Leder: Sidste udkald for psykiatrien


I mindst 25 år har skiftende sundhedsministre erkendt, at psykiatrien var i store problemer. Alligevel lader et bebudet politisk udspil vente på sig.

Annonce

Psykiatrien er presset i knæ. For mange borgere får en utilstrækkelig behandling, og for mange af de FOA-medlemmer, der arbejder på området, udsættes for vold og trusler, skriver chefredaktør Gitte Hejberg i denne leder i Fagbladet FOA.  Malte Kristiansen

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Det er snart to år siden, regeringen skød arbejdet med en 10-årsplan for udvikling af psykiatrien i gang. Man må inderligt håbe, at udspillet – og de formodet mærkbare forbedringer – er lige på trapperne. 

Som Fagbladet FOA tidligere har dokumenteret, er psykiatrien flere steder presset helt i knæ. Borgere lider og bliver underbehandlet, og alt for mange af de knap 6.000 FOA-medlemmer, der arbejder på området, udsættes for vold og trusler.
 
I dette nummer har vi mødt en række ansatte inden for socialpsykiatrien, som tager vare på nogle af landets mest udsatte og syge mennesker. Vi kan dokumentere, at hele 31 socialpsykiatriske bosteder sidste år fik et eller flere strakspåbud af Arbejdstilsynet, fordi vold og trusler udgjorde en akut risiko for medarbejderne. 

Læs også: Alenearbejde udløser stor kritik: Se otte sager, hvor det kunne være gået helt galt

Ifølge ledende psykiatrisk overlæge Mikkel Rasmussen bliver politikerne nødt til at prioritere området økonomisk og opkvalificere personalet. Det kræver i den grad faglighed og viden at kunne håndtere mennesker, der kan være både misbrugende og psykotiske, siger han til Fagbladet FOA. 

Vender politikerne så bare det blinde øje til? Tja, faktisk har skiftende sundhedsministre gennem de seneste årtier erkendt, at psykiatrien var i store problemer. Nuværende minister Magnus Heunicke har kaldt området ”den største udfordring i vores sundhedsvæsen”. 

Læs også: Nyt brætspil er landet i din postkasse: ”Smil, det skal nok gå”

Men de psykisk syge borgere, deres pårørende og 
medarbejderne venter stadig. Kan de stole på, at der denne gang skabes en bedre psykiatri i Danmark?

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev