Annonce

Screendump af skat.dks hjemmeside med årsopgørelse

Årsopgørelsen på vej: Her er fradragene du ikke må glemme

Opdateret 08. marts 2023

Nu er det igen blevet tid til at tjekke årsopgørelsen hos SKAT for at se, om du skal have penge tilbage – eller om du skylder. Her får du en liste med de væsentligste fradrag, du ikke må glemme.

Annonce

Senest mandag d. 13 marts vil du kunne se din årsopgørelse inde på skat.dk. Nogle vil allerede kunne se den fra i dag. Men der kan være kø. Skat.dk

Af Christoffer Fauerby Rewitz
Journalist

Annonce

Nu er det blevet tid til den årlige dans med SKAT. Står du til et skattesmæk, eller skal du have penge tilbage?

Selv om SKAT automatisk får mange oplysninger, kan det være en god idé at tjekke årsopgørelsen. Der er måske penge at hente, fordi der kan være nogle fradrag, som er relevante for dig, og som du måske har overset.

Årsopgørelsen skal være tilgængelig på skats hjemmeside fra på mandag. Men allerede fredag plejer det at være muligt at få adgang til opgørelsen.

Du har indtil 1. maj til at nå at rette i din årsopgørelsen, hvis du skulle støde på nogle fradrag, du ikke har fået indberettet.

Her er en liste af de væsentligste fradrag, som er værd at holde øje med:

Håndværkerfradrag og servicefradrag

Sidste år blev håndværkerfradraget afskaffet 1. april, hvilket betyder, at du kun kan få fradrag på håndværksarbejde udført i det første kvartal af 2022 – altså senest 31. marts og betalt senest 31. maj. 

Det er dog ikke alle håndværksydelser, du kan få fradrag for. Og så kan du kun få fradrag for arbejdslønnen og ikke for materialerne. 

Så hvis der i løbet af sidste forår er blevet lavet såkaldte grønne håndværksydelser i dit hjem eller fritidsbolig, er det muligt at trække op til 12.900 kroner fra på selvangivelsen.

Grønne håndværkerydelser omfatter eksempelvis isolering af tag, gulv og ydermure, udskiftning af ruder og installation af tyverialarm.

Derudover er der et såkaldt servicefradrag. Det betyder, at hvis børnene er blevet passet, eller hjemmet er blevet gjort rent, så er det også muligt at få servicefradrag for 6.600 kroner pr. person.

Kørselsfradrag

Det er muligt at få et fradrag på kørsel mellem hjem og arbejde, hvis afstanden er mere end 24 kilometer om dagen. Dette fradrag er ikke fortrykt på årsopgørelsen fra 2022. Derfor skal man selv oplyse antal dage, hvor man er kørt på arbejde.

Fradraget er 2,16 kr. pr. km. udover de første 24 kilometer. Hvis antallet af km overstiger 120 kilometer dagligt, så er fradraget på 1,08 kr. pr. km.

Fradraget gælder også, hvis man anvender offentlig transport som bus eller tog.

Kost, logi og andre småfornødenheder

Hvis du har haft udgifter forbundet med kost og logi i forbindelse med en arbejdsrejse, der har varet mere end 24 timer, er det muligt at trække op til 134,75 kr. pr. døgn fra i årsopgørelsen. Det maksimale fradrag er på 29.600 kroner.

Omlagt lån i 2022

Har du i 2022 omlagt dit realkreditlån, skal man typisk stille en bankgaranti. Det betyder, du betaler en garantiprovision til banken, som du kan trække fra i skat. En god huskeregel er, at du kan tage kontakt til dit bank/realkreditinstitut, hvor du kan forhøre dig ad, om dette gælder for dig.

Børne- og underholdsbidrag

Hvis du selv har indgået en bindende aftale om børne- og underholdsbidrag, skal du selv sørge for at fratrække det fradragsberettigede bidrag på din årsopgørelse. Det fradrag foretages kun automatisk, hvis det går via det offentlige.

Deleøkonomi

Hvis du i 2022 har udlejet dit sommerhus, er der et skattefrit bundfradrag på 43.200 kroner, hvis huset er blevet udlejet gennem et bureau, som indberetter det til skattestyrelsen. Ellers ligger dette bundfradrag på 11.900 kroner.

Hvis du har lejet værelser ud i din bolig via Airbnb, er en del skattefrit, mens resten er skattepligtigt. Du har efter nye regler et bundfradrag på 30.300 kroner.

Ved udlejning af bil, lystbåd, campingvogn m.v. er der et skattefrit bundfradrag på 10.800 kroner.

Pensionsindbetalinger

Hvis dit indskud for 2022 på ratepension ikke har oversteget 59.200, behøver du ikke gøre noget.

Men hvis dit indskud overstiger 59.200 kroner, bør du kontakte din bank eller pensionsselskab og få dette overført til for eksempel en fradragsberettiget livrenteordning. Det er dog også muligt, at du kan få beløbet tilbagebetalt og dermed ikke få fradrag.

I tvivl?

Er du fortsat i tvivl, så er der også mulighed for at chatte med en medarbejder eller kontakte Skat telefonisk på 72222828.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev