Annonce

Screendump af skat.dks hjemmeside med årsopgørelse

Årsopgørelsen på vej: Her er fradragene du ikke må glemme


Opdateret 08. marts 2023

Nu er det igen blevet tid til at tjekke årsopgørelsen hos SKAT for at se, om du skal have penge tilbage – eller om du skylder. Her får du en liste med de væsentligste fradrag, du ikke må glemme.

Annonce

Senest mandag d. 11 marts vil du kunne se din årsopgørelse inde på skat.dk. Nogle vil allerede kunne se den fra fredag d. 8. Men der kan være kø. Skat.dk

Af Christoffer Fauerby Rewitz
Journalist

Annonce

Nu er det blevet tid til den årlige dans med SKAT. Står du til et skattesmæk, eller skal du have penge tilbage?

Selv om SKAT automatisk får mange oplysninger, kan det være en god idé at tjekke årsopgørelsen. Der er måske penge at hente, fordi der kan være nogle fradrag, som er relevante for dig, og som du måske har overset.

Årsopgørelsen vil være tilgængelig på skats hjemmeside fra d. 11. marts. Men allerede fredagen før plejer det at være muligt at få adgang til opgørelsen.

Du har indtil 1. maj til at nå at rette i din årsopgørelsen, hvis du skulle støde på nogle fradrag, du ikke har fået indberettet.

Her er en liste af de væsentligste fradrag, som er værd at holde øje med:

Håndværkerfradrag og servicefradrag

Håndværkerfradraget blev afskaffet 1. april 2022, og du har dermed ikke længere mulighed for at få fradrag på dette.

Du kan dog stadig få fradrag for udvalgte serviceydelser i form af det såkaldte servicefradrag. 

Det betyder, at hvis børnene er blevet passet, eller hjemmet er blevet gjort rent, så er det også muligt at få servicefradrag på op til 6.600 kroner pr. person.

Kørselsfradrag

Det er muligt at få et fradrag på kørsel mellem hjem og arbejde, hvis afstanden er mere end 24 kilometer om dagen. Dette fradrag er ikke fortrykt på årsopgørelsen fra 2023. Derfor skal man selv oplyse antal dage, hvor man er kørt på arbejde.

Fradraget er 2,19 kr. pr. km. udover de første 24 kilometer. Hvis antallet af km overstiger 120 kilometer dagligt, så er fradraget på 1,10 kr. pr. km (2,19 kr. i yderkommuner).

Fradraget gælder også, hvis man anvender offentlig transport som bus eller tog.

Ægtefællebidrag

Du får fradrag, hvis du betaler ægtefællebidrag. Modtager du ægtefællebidrag, skal du betale skat af beløbet.

Det gælder uanset, om I er separeret, fraskilt, eller flyttet varigt fra hinanden.

Bliv klogere på fradraget her.
 

Børne- og underholdsbidrag

Hvis du selv har indgået en bindende aftale om børne- og underholdsbidrag, skal du selv sørge for at fratrække det fradragsberettigede bidrag på din årsopgørelse. Det fradrag foretages kun automatisk, hvis det går via det offentlige.

Fradragets værdi er omkring 27 procent.

Deleøkonomi

Hvis du i 2023 har udlejet dit sommerhus, er der et skattefrit bundfradrag på 44.300 kroner, hvis huset er blevet udlejet gennem et bureau, som indberetter det til skattestyrelsen. Ellers ligger dette bundfradrag på 12.200 kroner.

Hvis du har lejet værelser ud i din bolig via Airbnb, er en del skattefrit, mens resten er skattepligtigt. Du har efter nye regler et bundfradrag på 31.200 kroner.

Ved udlejning af bil, båd, campingvogn m.v. er der et skattefrit bundfradrag på 11.100 kroner.

I tvivl?

Er du fortsat i tvivl, så er der også mulighed for at chatte med en medarbejder eller kontakte Skat telefonisk på 72222828.

Kilde: Skat.dk

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev