De seneste måneder har været en hård tid i skoler og dagtilbud. Og de kommende måneder bliver formentlig lige så pressede, lod børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) forstå på dagens pressemøde om skolernes genåbning onsdag den 5. januar.
Netop derfor rettede hun også en kæmpe tak til alle de lærere, pædagogiske medarbejdere, dagplejere, ledere og rengøringspersonaler, der hver dag leverer en kæmpe indsats for børnene og deres forældre.
”Der har været meget smitte og mange nære kontakter i skoler og dagtilbud, og dermed har det været en rigtig hård tid de seneste par måneder. Man har været hårdt spændt for, og man har været ramt af meget højt fravær,” sagde ministeren og appellerede til forståelse for hinanden i en tid, hvor både ledere, personale og kommuner har store udfordringer med at få vagtplanerne til at hænge sammen.
Læs også: Ansatte i dagtilbud smittes mere end på hospitaler og plejehjem – se, hvor smitten er størst
Forsvarlig genåbning
”Ingen kan levere noget, der ikke er muligt. Der er en grænse, og vi kan ikke levere noget, der ikke kan lade sig gøre,” sagde hun og understregede, at vi i Danmark heldigvis er velsignede med dygtige personaler på skole- og dagtilbudsområdet. Og netop derfor er det vigtigt, at man ikke ville genåbne skolerne, hvis ikke det var forsvarligt, understregede hun og pegede på en række anbefalinger, krav og forhold, der skal gøre sit til at gøre genåbningen så sikker som mulig:
- At hverdagen er organiseret i stamklasser eller på stuen. Det vil sige, at man som udgangspunkt ikke blander børn fra forskellige klasser og stuer.
- At forældre skal bære værnemidler og personaler får ret til at bære visir.
- At hentning og bringning af børn foregår udendørs.
- At børn og personale på skoler og personale i dagtilbud testes to gange om ugen. I skoler bliver der i vid udstrækning uddelt hjemmetest.
- At der fortsat er fokus på hygiejne og rengøring.
- At en massiv udrulning af vacciner til børn og det tredje stik til medarbejderne er i gang.
”Der vil fortsat være personaler, der er usikre. Også her er det vigtigt, at vi viser forståelse og hensyn til hinanden, for ikke alle har det på samme måde. Men det er også vigtigt at sige, at vi er et helt andet sted i epidemien nu. Vi har vaccinerne både til børnene og det tredje stik til personalerne. Vi har et robust set-up for test. Genåbningen er sikker og forsvarlig, og vi følger situationen tæt.”
Læs også: Her er corona-anbefalingerne i dagtilbud – hvis smitten er høj
Lokale løsninger
Også Thomas Gyldal (S), formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg og borgmester i Herlev Kommune, takkede medarbejderne på skole- og dagtilbudsområdet for den indsats, de har ydet i de måneder, der er gået forud, og den indsats, de kommer til at yde i den kommende tid.
”Den flid, fleksibilitet og kreativitet kalder på den allerstørste respekt for de mennesker, der arbejder i daginstitutioner, i dagplejen, på skolerne. Nu er ferien slut, og børnene er tilbage, de nye tiltag vil være en hjælp, men det vil ikke være tilstrækkeligt alle steder,” sagde han og understregede, at man i kommunerne vil gøre sit yderste for sammen med personale og forældre at finde gode løsninger.
”Det vil ske, at medarbejdere flyttes rundt, eller at nogen tager en ekstra vagt. Og vi er glade for, at ministeren bakker os op. For ingen kan levere det umulige. Der vil være steder, hvor dagtilbud ikke kan holde fuldt åben, og der kommer til at skulle findes løsninger lokalt.”
Læs også: Aftale vender tilbage: Forældre får ret til dagpenge for corona-hjemsendte børn
Accept af smitte
For en stigende smitte blandt børn i den kommende tid kan ikke undgås, sagde også Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen om smittekurven blandt især de 5-11-årige, der i november og december måned var tårnhøj, men som faldt i løbet af juleferien.
”Børnene har mange kontakter i både skole og fritidsliv, og vi kommer til at se en øget smitte over den kommende måned, ikke bare med corona. Vi vil også se forkølelse, halsbetændelse og influenza,” sagde hun og forklarede, at vi skal begynde at vænne os til, at corona er en sygdom, som er kommet for at blive og som skal håndteres i hverdagen.
”Vi bliver nødt til at acceptere en vis smitte i fremtiden.”
Husk at lufte ud
Også Helene Probst argumenterede for, at genåbningen af skolerne er forsvarlig, især fordi der i Danmark er en høj tilslutning til vacciner, særligt blandt de sårbare grupper.
Derudover opfordrede hun igen til, at forældrene lader børnene vaccinere og til at syge børn bliver holdt hjemme og at isolationsanbefalingerne for nære kontakter bliver overholdt. Lærere og skoleledere kan desuden være med til at reducere smitte ved at følge Sundhedsstyrelsens råd, sagde Helene Probst og pegede især på, at det er vigtigt at undgå mylder i garderober og gangarealer, at lufte ud og i øvrigt fastholde fokus på rengøring og håndhygiejne.