Annonce

Debat 

Klumme: Alarmklokkerne bør ringe


Det er tid til politisk handling på det specialiserede område, skriver sektorformand for den pædagogiske sektor, Kim Henriksen, i denne klumme.

Annonce

Alt pædagogisk arbejde bygger på tryghed og tillid, og det fundament bygges ikke på en formiddag, skriver sektorformand Kim Henriksen. Malte Kristiansen

Af Kim Henriksen
Sektorformand

Annonce

Kommunernes lønstatistik afslører, at udskiftningen af personalet på det specialiserede område er markant højere end på det samlede kommunale arbejdsmarked.

Det burde få alarmklokkerne til at ringe i alle kommuner, fordi relationen til medarbejderne er afgørende for kvaliteten af det pædagogiske tilbud, vi giver borgerne på det specialiserede område. Alt pædagogisk arbejde bygger på tryghed og tillid, og det fundament bygges ikke på en formiddag.

Kvaliteten stiger også, når personalet har en pædagogisk uddannelse, fordi uddannet personale i deres daglige overvejelser ikke kun trækker på erfaring, men også på pædagogisk teori. Og her er der godt nyt. Tallene viser nemlig, at pædagogiske assistenter i langt højere grad er fastansatte sammenlignet med omsorgs- og pædagogmedhjælpere.

I maj 2021 var der således kun 80 løstansatte pædagogiske assistenter – omregnet til fuldtidsstillinger. Det svarer til, at 7 procent er løstansatte. Blandt omsorgs- og pædagogmedhjælpere er der 1.719 løstansatte – omregnet til fuldtidsstillinger. Det svarer til, at 24 procent er løstansatte.

Ved at uddanne og ansætte flere pædagogiske assistenter i kommunerne vil man altså kunne løfte kvaliteten mærkbart for borgerne på det specialiserede område. Kvaliteten af et velfærdssamfund kan som bekendt måles på, hvordan vi yder omsorg og udviklingsmuligheder for vores svageste borgere. Det er tid til politisk handling på det specialiserede område.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev