Annonce

Sosu-medarbejdere til minister: Hvornår får vi flere hænder?


Hvad siger ældreministeren til manglende tid, manglende faglært personale, rekrutteringsproblemer, medarbejderflugt og dårligt arbejdsmiljø? Der kom 184 frustrerede spørgsmål fra social- og sundhedsmedarbejdere til ældreminister Astrid Krag op til ældretopmødet. 

Annonce

Hvorfor skal ældre vælge mellem at få et bad eller komme ud i frisk luft, spørger en af frontmedarbejderne. Hvorfor er ældreplejen skåret ind til knoglen, spørger en anden i Facebook-tråden til social- og ældreminister Astrid Krag (S), der torsdag på ældretopmødet diskuterede ældrepleje med bl.a. FOAs Torben Hollmann.  Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Tid. Rekruttering, minuttyranni, medarbejderflugt, tillid og faglærte ansatte.

Igen og igen blev der spurgt til helt centrale arbejdsvilkår i ældreplejen i den Facebooktråd, hvor FOAs formand for Social- og Sundhedssektoren Torben Hollmann bad frontmedarbejdere om, hvilke spørgsmål han skulle viderebringe til landets social- og ældreminister Astrid Krag (S) på ældretopmødet torsdag. 

Og spørgsmålene vidner om en trængt ældrepleje og pressede social- og sundhedsmedarbejdere. 

Læs også: Sosu-assistent: ”Sygeplejerskerne har lavet en bølge, men vi vil være med til at lave en orkan”

Fem minutter til toiletbesøg?

"Hvordan får vi flere hænder? Tid til at yde omsorg og høj faglighed for at sikre patientsikkerheden?" spørger Maria Bruun, mens Annie Elisabeth Ovesen skriver: 

"Hvornår forstår de, at man bliver syg af at gå på arbejde? Der er skåret helt ind til knoglen."

Eller som Charlotte Østergaard Fuglsang skriver: 

"Hvorfor skal vi have minutter ude ved borgerne? Hvem har stået med det stopur? Fem minutter til toiletbesøg med en, som knapt kan gå? Det holder ikke." 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Vi kæmper samme kamp

Og selv om de 184 spørgsmål i Facebooktråden er hård læsning, er Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, 'meget, meget glad' for at have modtaget dem, siger han. 

"Jeg er sindssygt overvældet og sindssygt glad for dem. For de vidner om, at vi ikke står alene i den her kamp - som det nogle gange måske har føltes som. Vi kæmper den samme kamp. Kampen om en værdig ældrepleje," siger Torben Hollmann. 

For ved at fokusere på medarbejderne kommer der igen fokus på de ældre, som Jette Benner Baastrand skriver:

"Fortæl hende, at hvis personalet ikke har tid, smitter det af på de ældre," opfordrer hun Torben Hollmann. 

"Hvis der ikke er nogle ordentlige arbejdsforhold. Så vil der komme stress og andre fysiske problemer som slitage. Forkerte arbejdsstillinger. Det giver mange sygedage i det offentlige. Krop og sind kan simpelthen ikke klare, hvad man bliver udsat for på længere sigt. Det er noget af det første, man skal erkende. Hvis man vil have flere inden for faget. Så erkendelse er det første skridt."

Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

De er udmattede 

Medarbejdernes utilfredshed overrasker ikke Tine Rostgaard, der er professor MSO på Roskilde Universitet og forsker i ældrepleje.

"Det er svært at rekruttere, og andelen af ansatte, der ikke har en plejeuddannelse, er stigende og har været det i mange år. Det gør, at medarbejderne hele tiden skal være opmærksomme på, hvem de er på arbejde med og muligvis skal kompensere for manglende faglighed," siger Tine Rostgaard, hvis seneste måling viser, at hver femte medarbejdere i ældresektoren ikke har nogen plejeuddannelse. 

Og mit indtryk er, at det ikke på nogen måde er blevet bedre. Det gør det svær at tiltrække folk til sektoren, og der er et stor frafald på uddannelserne," siger hun. 

Også sygeplejerskestrejken og coronakrisen kan have givet medarbejdernes følelse af ikke at blive værdsat et ekstra skub. 

"Medarbejderne er udmattede efter coronakrisen, som stadig presser plejecentrene i form af ekstra regler og hygiejne. For medarbejderne handler det om tid og anerkendelse eller manglen på samme. Det er hårde odds, for arbejdet er fysisk og mentalt udmattende. Det viser al forskning."

Det skrev de ...

184 kommentarer på Facebook fik spørgsmålet fra Torben Hollmann, sektorformand for Social- og sundhedssektoren i FOA, da han spurgte til, hvad medarbejderne i plejen ville spørge social- og ældreminister Astrid Kragh (S) om til ældretopmødet, hvis de fik ordet. 

Fagbladet FOA har lavet et udpluk af spørgsmålene, men du kan læse alle kommentarerne i tråden her

Line Schøwing Lauritsen:
"Hvad ligger der af konkrete planer for at gøre plejesektoren til et attraktivt arbejdsområde? Hvor der er tid, hænder og penge nok til kerneopgaven? Og hvor man ikke længere siger "hvis du ikke kan blive andet, så kan du jo altid blive sosu"

Hana Skrijelj:
"Nattevagter skal ikke sidde alene rundt på plejehjemmene, vi skal være trygge ved at gå på arbejde."

Ulla Hesby Vinther:
"Spørg om de seriøst vil kæmpe for, at tjenestemandsreformen bliver afskaffet, eller at de kvindedominerede fag starter på et højere løntrin."

Jannie Kongensgaard Jørgensen:
"Bedre normeringer, der er slet ikke hænder nok. Kolleger inklusive mig selv er totalt stressede, og mange ryger ned med flaget. Det er ikke i orden, at man skal blive syg af at gå på arbejde og ens fridage bruges på hvile for at kunne klare næste dag på job."

Anne Katrine Loft:
"Der skal være tillid til de ansatte, TID til opgaverne, individuelle kompetenceløft, faglærte ansatte, fokus på rekruttering og fastholdelse og især bredere rammer og bedre vilkår for de ansatte. Inviter hende til at se, hvad gruppen her beskriver af vilkår. Det er de ansatte, der skal plejes nu, for de siger op og stikker af."
Og: 
"Hvorfor skal ældre vælge mellem at få et bad eller komme ud i frisk luft - hvorfor kan de ikke få pleje OG nærvær og omsorg. Hvorfor må man ikke drikke en kop kaffe med en ældre længere, høre på hvad de har på hjertet, le sammen? Hvorfor skal alting gå så stærkt? Hvorfor aflønnes vi efter et forældet system? Vi står med liv i hænderne - hvorfor er det ikke noget værd?"

Marianne Frangelev Dahl:
"Minimumsnormeringer, ikke kun talt på antal hoveder i vagten, men også på kompetencer."

Kirstine Rose Børresen:
"Kan det virkelig være rigtig at vi som knokler ikke engang kan få lov at holde barn sygedage?"

Jim Wittendorff Kristensen:
"Spørg om ikke de synes, det er et vink med en vognstang, at de fleste social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere ikke kan holde til en 37 timers arbejdsuge!"

Gitte Hjort Hansen:
"Hvordan mon det hænger sammen at ansvaret bliver større og større, men tiden mere knap. Jeg går ind for at nogle ting kan effektiveres, men vi arbejder med mennesker!"

Kate Blumensaadt Flenting:
"Tænker, at politikerne er nødsaget til at tage vores store rekrutteringsproblem alvorligt. Vi mangler kollegaer både på hospitalerne og i kommunerne."

Birgit Kunze:
"Op med normeringen! Vi er FIRE til 26 beboere på 23 boliger (3 ægtepar)."

Jytte Gaardsted Christensen:
"Spørg om hjælpen til vores gamle og svage er ved at slutte helt?"

Karin Tegneby:
"Spørg HVAD regeringen vil gøre for at tiltrække flere til sosu-fagene, og hvorfor de mener, at arbejdet bærer lønnen i sig selv?"

 
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev