Selvom mange af os nok stadig oplever corona og alle restriktionerne som det mest altoverskyggende emne i vores arbejdsliv, så ligger der et andet og større område og ulmer bagved. Et emne, som med garanti kommer til at fylde mere og mere i fremtiden. Og et emne, hvor vi i vores faggrupper kommer til at spille en hovedrolle.
Jeg tænker på bæredygtighed og grøn omstilling. Både regering, regioner, kommuner og private arbejdsgivere tænker i klima og bæredygtighed lige nu. Og de store forkromede genopretningspakker, som regeringen og Folketinget forhandler og aftaler, har i høj grad klima og miljø i fokus.
Men det er ikke kun de store fremtidsplaner og projekter, der kommer til at have fokus på det grønne. Det kommer også til at flytte og forandre vores hverdag. Også på arbejdet. Fremtiden handler om affaldssortering, transport, indkøbsaftaler, genbrug af tekstiler, økologi, grønne måltider, reducering af madspild og at mindske brugen af vand, el og varme.
Hvis vi bare tager maden som eksempel, så smider vi alene i Danmark 700.000 tons mad ud om året. Et kolossalt tal, som vi skal gøre endnu mere for at nedbringe. Udviklingen er i gang. Spørgsmålet er blot, i hvor høj grad vi som ansatte formår at sætte vores præg på den.
Det betyder, at fremtiden i vores fag handler om udvikling og faglighed. Menuen står på kompetenceløft gennem kurser, uddannelse og efter- og videreuddannelse. Lad os være klimaets frontpersonale.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.