Vores arbejdsmarkedspensionsordning er den største investering for mange af os, og derfor bør vi løbende kaste et kritisk blik på den. Tre aktive tillidsfolk har skrevet til PenSam og FOA og stillet krav til forandringer af PenSam.
I PenSam har vi ikke kun en opsparing, men også en forsikring. Lever man længe, har investeringen været bedre, end hvis man dør tidligt. PenSams direktør var gæst på sektorbestyrelsens møde i maj. Han fremhævede fordelene ved det gennemsnitsrenteprodukt, som PenSam har, frem for markedsrente, som mange andre selskaber bruger.
Ved gennemsnitsrente kan alle penge investeres med samme risikoprofil, fremhævede han. Selv i år med minusafkast kan PenSam tilskrive renter på vores depot. Direktøren nævnte administrationsomkostningerne som et reelt problem. Et problem, der gøres noget ved fra næste år, og det er godt.
Set med sektorens øjne er problemerne desværre større end det. PenSams kundekreds afspejler nemlig ikke gennemsnitsdanskeren. Vi er 85 procent kvinder og 15 procent mænd. For mange bliver syge og forlader arbejdsmarkedet i utide. Det gør, at vi betaler mere for forsikringerne, end hvis medlemskredsen var bredere.
Medlemmerne i vores sektor er fuldtidsansatte og tjener dermed ofte mere end andre FOA-medlemmer. Mange er derfor ikke imponerede over den alderspension, de får stillet i udsigt. Det er muligt, at gennemsnitsrente er bedre end markedsrente. Men da ingen kan gennemskue det, og tallene ikke dokumenterer det, bør PenSam og FOA overveje at sadle om.
I sidste ende vil medlemmernes oplevelse af værdien af deres investering i PenSam afhænge af, om man får en god pension, når den tredje alder skal nydes.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.