Som social- og sundhedsassistent er man uddannet til at se på det hele menneske. Som den eneste faggruppe er man i praktik på både sygehus, i psykiatrien og i ældreplejen.
På sygehusene er social- og sundhedsassistenter ofte det personale, der er mest sammen med patienterne og kender dem bedst. De møder de borgere, der har det sværest, og hjælper dem med at finde rundt i det komplekse forløb, som en indlæggelse kan være.
Så nu er det på tide, at ledelsen på sygehusene ser og anerkender de kompetencer, som social- og sundhedsassistenterne har. Med den nye overenskomst starter en indsats, der skal afdække, hvordan social- og sundhedsassistenterne anvendes på de regionale arbejdspladser. Det skal også undersøges, hvordan de i højere grad kan bruge og udvikle deres faglighed i det fremtidige arbejde.
Vi håber, at det kan hjælpe til med at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere i regionerne.
Vi er i FOA også klar til at tage det et skridt videre. Vi mener, at ledelsesgangene på hospitalerne skal afspejle den sammensætning af personalet, der er. Når der er et øget behov for tværfagligt samarbejde, så er det en åbenlys mulighed for at kigge mere generelt på ledelsesstrukturen i sundhedsvæsnet.
Hvorfor kan en social- og sundhedsassistent ikke være leder med personaleansvar? Hvis vi skal sikre, at de rigtige hænder bliver brugt til de rigtige opgaver, og at faggruppernes potentiale blive brugt til fulde, så skal ledelseslaget afspejle tværfagligheden.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.