Annonce

Portrætbillede af Torben Hollmann

Debat 

Klumme: Sundhedsvæsenet skal styrkes


Det kan ikke passe, at vi i 2021 har en stigende ulighed i adgangen til behandling i vores sundhedsvæsen, skriver sektorformand Torben Hollmann.

Annonce

"Vi styrker ikke det samlede sundhedsvæsen gennem enkeltbeløb på en finanslov. Der er brug for en gennemgribende og langsigtet plan," skriver sektorformand for Social- og sundhedssektoren, Torben Hollmann. Malte Kristiansen

Af Torben Hollmann
Sektorformand

Annonce

Man kan ikke regne med, at man år efter år kan finde effektiviseringer på sundhedsområdet, uden at det har en pris. Statsminister Mette Frederiksen vedkender selv, at presset på sundhedsvæsnet i forbindelse med covid-19 har afsløret svagheder.

FOA offentliggjorde i marts en plan for bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet og et opgør med ulighed. Det kan ikke passe, at vi i 2021 har en stigende ulighed i adgangen til behandling i vores sundhedsvæsen. Der skal sættes ind tidligt, så flere helt undgår at få brug for indlæggelse på hospitalerne.

Det skal ske gennem en styrkelse af det nære sundhedsvæsen ude hos borgerne og på plejecentrene. Når vi styrker forebyggelsen og højner livskvaliteten hos den enkelte borger, bliver der også frigivet ressourcer i sygehusvæsnet. Det betyder, at vi bliver nødt til at udvide vores idé om, hvad kerneydelserne er. Det handler ikke bare om behandling og pleje, men i lige så høj grad om ernæring, hygiejnisk rengøring og indsatsen for at sikre den sociale trivsel hos borgeren, hvis vi skal forebygge indlæggelser.

Vi styrker ikke det samlede sundhedsvæsen gennem enkeltbeløb på en finanslov. Der er brug for en gennemgribende og langsigtet plan, hvis vi alle skal kunne mærke et løft og ikke kun de mest ressourcestærke i vores samfund. Jeg håber, at regeringen vil tage imod de anbefalinger, vi har sendt på baggrund af FOA-medlemmernes erfaringer og ønsker.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev