Annonce

Tema: Coronavirus

Flere plejehjem genåbner - fortsat uvist om pårørende skal testes


Besøgsrestriktionerne på plejehjem er blevet fjernet i en række af landets kommuner. Men om pårørende vil blive tilbudt test inden besøg, kan regeringen først svare på til marts, og det møder stor kritik.

Annonce

Regeringen kan først til marts svare på, om pårørende vil blive tilbudt kviktest ved besøg på plejehjem. Adam Ihse/EPA/Ritzau Scanpix

Af Rasmus Handberg
Journalist

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

På en række plejehjem landet over er der nu åbnet for, at pårørende igen frit kan komme på besøg. Det sker, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed har ophævet besøgsrestriktionerne i over 10 af landets kommuner - heriblandt Tønder, Herning og Skive.

I disse kommuner er smitten lav, der er ikke nogen aktuelle smittetilfælde på plejehjemmene, og en stor del af plejehjemsbeboerne er vaccineret, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed. Ophævelsen betyder, at beboerne nu må få besøg af op til fem personer på samme tid - hvilket er det antal, som forsamlingsforbuddet lyder på.

Men selvom blandt andre FOA i flere måneder har efterlyst, at de pårørende bliver kviktestet inden besøg på plejehjem, er der intet, der tyder på, at det vil ske foreløbig.

Først i starten af marts mener regeringen nemlig at kunne svare på, om den agter at tilbyde pårørende kviktest inden besøg på plejehjem. Det fremgår af et svar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til sundheds- og ældreudvalget den 10. februar. 

Læs også: Sektorformand efter lyntest-kaos: Vi er ikke klar til ny smittebølge

Og dét svar er under al kritik, mener ældreordfører for Venstre Jane Heitmann.

“Ministeren bør jo om nogen lægge sig i selen for at få skabt tryghed på plejehjemmene, så vi får genåbnet plejehjemmene på en tryg, sikker og forsvarlig måde for både pårørende, de ældre og personalet. Her spiller lyntest en central rolle, og det undrer mig, at Heunicke ikke er skarpere på at få afsøgt mulighederne,” siger Jane Heitmann.

Risikerer at mangle personale

Indtil videre har 93 procent af landets plejehjemsbeboere fået det første vaccinationsstik, mens 85 procent er færdigvaccinerede. Og det er netop en afgørende afgørende faktor for at kunne lempe besøgsrestriktionerne, oplyser Magnus Heunicke på Twitter.

Det bekræfter Styrelsen for Patientsikkerhed. Hvor man tidligere primært har kigget på smittetallene, retter man nu også blikket mod vaccinestatus, når man vurderer, om besøgsrestriktionerne i en kommune skal ophæves. 

Men ifølge FOA burde en teststrategi, der også involverer pårørende, have været på plads, inden man gav grønt lys til at åbne for flere besøgende på plejehjem.

Læs også: Frontpersonale må vente på coronavaccine

“Vi kan ikke gøre det baglæns, for hvis det først går galt, så er det jo gået galt,” siger sektorformand Torben Hollmann og fortsætter:

“FOAs medlemmer bliver ladt i stikken. Jeg er med på at åbne, men de rigtige beslutninger skal tages først, og det indebærer, at der er en teststrategi på plads. En stor del af personalet er fortsat ikke vaccineret, og vi skal sikre, at de ikke bliver smittet, så vi ikke ender ud i at mangle personale,” siger sektorformand Torben Hollmann.

Forstår frustrationen

Jane Heitmann forstår Torben Hollmanns frustration:

“Det her er endnu et godt eksempel på, at ministeren ikke har særlig travlt, når det kommer til plejehjem, og det er helt uforståeligt. Jeg er fuldstændig enig med FOA i, at pårørende selvfølgelig skal tænkes ind i teststrategien, så man får skabt den nødvendige tryghed, når plejehjemmene igen begynder at åbne.”

“Og jeg kan ikke forestille mig, at der er én eneste pårørende, som ikke tænker, at det er en god idé at blive testet, for hvem skulle have lyst til at bringe smitte inde på et plejehjem,” forstsætter Jane Heitmann.

TR: Det er ikke trygt

På Richtsens Plejecenter i Tønder var det ikke med løftede arme og jubel, at tillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent Dorte Alexandre Skov modtog beskeden om, at besøgsrestriktionerne ophæves. 

“Vi synes ikke, det er trygt, at de må have op til fem besøgende på en gang, for mange af os ansatte har ikke fået vaccinen endnu,” siger hun.

Indtil videre har cirka 35 ansatte på Richtsens Plejecenter fået vaccinen, mens omkring 50 stadig mangler. En stor del af medarbejderne er ifølge Dorte Alexandra Skov altså i risiko for at blive smittet, da de hele tiden “render ind og ud af stuerne.”

“Og nu har vi haft restriktionerne så længe - kunne man da så ikke have ventet bare lidt længere af hensyn til os. Jeg synes faktisk ikke, det kan være rigtigt, at man åbner for flere besøgende, før personalet er vaccineret,” siger Dorte Alexandra Skov, som synes, at genåbningen ville være mere trygt, hvis de pårørende fik lavet en lyntest inden besøget.

“Det ville være en god måde at passe på os ansatte og mindske risikoen for, at vi bliver smittet. For det er da fint og flot, at de ældre er blevet vaccineret, og det er da også synd for dem, at de ikke har kunnet få så mange besøg. Men det er jo stadig os ansatte, der skal trække læsset,” siger hun. 

Opfordrer til test

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsministeren, men både ministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer medarbejdere og pårørende til at lade sig teste, inden besøg på plejehjem for at mindske smitten. Der er ledig testkapacitet.

Derudover følger Styrelsen for Patientsikkerhed løbende og tæt smitteudviklingen i både kommuner og på plejecentre. I tilfælde af at der opstår smitte på et plejehjem, der ligger i en kommune, hvor der aktuelt ikke er påbud om besøgsrestriktioner, kan det blive nødvendigt at indføre besøgsrestriktioner eller besøgsforbud igen. Det skriver de i en mail til Fagbladet FOA.

Her ophæves besøgsrestriktionerne på plejehjemmene

I følgende kommuner fjerner man nu besøgsrestriktionerne på plejehjem: Tønder, Herning, Viborg, Ikast-Brande, Skive, Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern, Favrskov, Bornholm, Rebild, Nordfyns og Samsø. 

Der har hele vinteren været åbent for besøg på plejehjem i både Ærø Kommune og Læsø Kommune. 

Resten af landets kommuner er stadig underlagt besøgsrestriktioner, ligesom der forsat er deciderede besøgsforbud på enkelte plejehjem. 

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev